facebook

“Мораторій скасовується”: Переселенцям доведеться оплатити свої кредити. Колектори вже почали вимагати гроші

Життя тисяч переселенців з проблемними кредитами може ускладнити новий закон про деокупацію Донбасу – Верховна Рада України прийняла його у другому читанні в січні, передає Корупція.Інфо

Народний депутат Наталія Веселова зазначає, що новий закон не має мораторію на стягнення банками кредитів на житло, яке знаходиться на непідконтрольній території.

«Тепер мораторій відміняється. Тому що була прив’язка до терміну «антитерористична операція», цього терміна в законодавстві більше немає», – говорить депутат.

Під удар потрапили всі власники квартир на непідконтрольних Донбасі.

«Надходить маса повідомлень від колишніх жителів окупованих територій, які почали турбувати банки. Я не стала винятком, мені теж подзвонила колекторська фірма. Нагадала мені про іпотечний кредит, я їм запропонувала свою квартиру в Донецьку – вони відмовилися», – розповідає Наталя Веселова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У підсумку переселенці опинилися між свавіллям бойовиків і пресингом колекторів.

«Багато людей бояться залишати окуповані території, тому що вони бояться переслідування їх за борги по кредитах на підконтрольній території. Тобто ми консервуємо людей на окупованій території, перешкоджаємо їх виїзду сюди», – каже депутат Веселова.

Представники українських банків закон про деокупацію не коментують, але посилаються на грудневий законопроект 7338, який передбачає часткове скасування мораторію.

«Говорити, що банки здійснюють активні дії по стягненню поки не можна, закон не вступив в силу. Але позичальникам є великий сенс самим в першу чергу звертатися до банків і вирішувати ті проблеми, які в них накопичилися за три з половиною роки окупації», – зазначив представник Незалежної асоціації банків України Денис Грищенко.

За його словами, банки ще не застосовують активних дій зі стягнення заборгованостей, так як закон поки не підписаний Президентом України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...