facebook

Формула Штайнмаєра: чим загрожує Україні введення миротворців

Іншого сценарію для врегулювання конфлікту на Донбасі, ніж миротворча місія, немає. Це пріоритетний сценарій, який може почати реалізовуватися вже в 2018 році. Але є один серйозний ризик.

Таку думку сайту “24” висловив політичний експерт Василь Мокан.

За словами експерта, Москва намагається пролобіювати так звану формулу Штайнмаєра (екс-глава міністерства зовнішніх справ ФРН – “24”), яка передбачає поступки Росії в плані безпеки, у варіанті Кремля – з боку бойовиків, що мають йти паралельно з виконанням Україною політичної частини мінських угод. Україна, як відомо, наполягає спочатку на виконанні безпекової частини, а потім обговорювати політику.

Цей принцип Сурков намагається лобіювати на переговорах із Волкером – поступове введення миротворців на Донбас. Вочевидь, саме рішення може бути проголосоване в Радбезі ООН як консенсус, а далі потрібне погодження мандату місії. І на цьому етапі Росія вимагатиме розширення мандату миротворців у прив’язці до виконання Україною політичної частини “Мінська-2”. Це ризик,
– переконаний Василь Мокан.

Як наголошує політолог, Україну можуть поставити перед вибором, що введення миротворців залежатиме від виконання нами мінських угод. Зокрема, ухвалення закону про амністію бойовиків, проведення місцевих виборів в ОРДЛО, відведення озброєння і внесення змін до Конституції – надання окупованим територіям особливого статусу. Контроль над україно-російським кордоном, за його словами, – фактично останній етап, коли Україна виконає всі політичні зобов’язання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо Україна не погодиться виконати політичну частину “Мінська-2” як умову введення місії ООН, то нас можуть звинуватити у зриві переговорів щодо миротворців і ескалації конфлікту. Але США позицію України на переговорах враховуватимуть і лобіюватимуть наші інтереси. Хоча без згоди РФ рішення ні про місію ООН, ні щодо її мандату в Радбезі не ухвалять,
– нагадує Мокан.

Політолог також додає, що на запланованій в березні зустрічі Волкера і Суркова розглядатимуться всі можливі точки дотику щодо компромісного варіанту резолюції ООН. До того ж, зауважує він, опублікований США так званий чорний “кремлівський список” уже почав давати ефект ще до офіційних санкцій проти конкретних людей з оточення Путіна. Тому до наступної зустрічі Росія проаналізує всі ризики для себе, і оцінить, наскільки цей чинник може стати фактором тиску на переговорах у форматі Волкер-Сурков.

Нагадаємо, ЗМІ повідомляють, що чергова зустріч між спецспердставником Дерджепу США Куртом Волкером та радником президента Росії Владиславом Сурковим щодо розміщення миротворців на Донбасі може відбутися в березні. Говоритимуть про умови введення миротворців на Донбас. В Росії висунули свої пропозиції: миротворці мають бути лише як охорона спостерігачів ОБСЄ, а не повністю контролювати окуповані території, включно з непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону. Таку пропозицію зі сторони США та України у Росії називають “спробою залити старе вино у нові міхи” і переконують, що таким чином офіційний Київ не планує виконувати мінські домовленості.

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...