facebook

Без “домашки” і парт рядочками: як навчатимуть школярів з наступного року

Кабінет міністрів України затвердив державний стандарт початкової освіти. Застосовувати його почнуть вже з 1 вересня 2018 року. Як і в чому навчання майбутніх першачків відрізнятиметься від нинішнього.

Робота над новим освітнім стандартом, за словами міністра освіти Лілії Гриневич, тривала 2 роки. При цьому було використано досвід 7 країн – Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі. Метою змін, згідно з освітньої реформою, стане для учнів набуття компетентностей замість знань, розвиток зацікавлення та підвищення мотивації, для учителів – більше свободи у діяльності, але – і повага до гідності учня.

Завдання вчителя – абсолютно кожен учень. Як пояснила у коментарі виданню експерт Peaнімаційного пакету реформ, співзасновник і директор громадської організації “Український науковий клуб”, депутат Київради Наталія Шульга, у новому освітньому стандарті передбачена свобода для вчителя. Педагогічний колектив, директор, але перш за все – вчитель початкових класів – визначатиме, яким чином найкраще досягати поставлених цілей .

“Тепер у нього немає обмежень. Він може ділити дітей на групи по кілька, як йому зручно. Основою змін є дитиноцентрична освіта. Вчитель зобов’язаний відслідковувати мотиваційні переваги кожної дитини. Діти відрізняються по своїх інтересах, мотиваціях, і завдання вчителя – ідентифікувати їх і створити умови для розвитку персонально кожної дитини. Як він це робитиме – залежить від підготовки та фантазії вчителя”,
– відзначила експерт.

Причому, за її словами, якщо навіть великий клас – вчитель зобов’язаний забезпечити індивідуальний підхід до кожної дитини. Для цього йому дана свобода на основі стандарту бути настільки креативним, наскільки він тільки може.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Процес плавно переходитиме від дошкільної освіти, який базується, в основному, на ігровому компоненті, до навчального процесу, який значною мірою використовуватиме ігровий компонент, щоб діти не відчували різких змін, і щоб їм було цікаво і вони з задоволенням ішли до школи.

Без “домашки” і парт рядочками. Мета нового освітнього стандарту – організувати освітній процес таким чином, щоб вчителі перестали навантажувати дітей домашнім завданнями, а вчилися у фінських колег, яким вдається досягати найкращих у світі результатів без домашніх обтяжень. У нас же більшість домашніх завдань виконують батьки, а не учні, в чому тут сенс – важко зрозуміти. Це імітація освіти. А на місцях ми тепер маємо більше можливостей, і зобов’язані створити такі умови, щоб діти хотіли йти до школи, відзначила Наталія Шульга.

“Свобода вчителя”, про які говорила експерт, означає, що вчитель вирішуватиме, яким чином і в якій формі не лише навчати дітей, а навіть як організувати простір у класі, які завдання і кому з дітей дати. Отже, відходять у минуле і незручні парти в строгі ряди.

“У Києві вже побудовані кілька нових шкіл, і ми з архітекторами спеціально закладали можливість просторів-трансформерів, таких великих залів, які можуть бути перетворені на що завгодно, від бального і конференц-залу до залу змагань. І колір стін, і меблів підібрано таким чином, щоб було затишно і зручно для дітей. Нові будівлі враховують вимоги енергоефективності, рівень освітлення тощо”,– уточнила експерт.

При цьому, за її словами, у старих школах теж створюватимуться більш комфортні умови. Нашими українськими розробниками вже створені дитячі меблі, якими можна замінити ті, що є у школах. Крім того, ці парти можна буде ставити не в ряди по двоє, а квіточкою чи іншим цікавим дітям та вчителю способом. Місцеве самоврядування має закласти кошти на переобладнання меблів і закупку необхідних матеріалів.

Новий підхід до результатів навчання. З вересня 2018 року для першокласників визначено загальні та обов’язкові результати навчання за 9 галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформатичною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською та історичною, мистецькою.

Як приклад, різниці між загальними та обов’язковими результатами навчання закладені в стандарт положення, що мають розвивати академічну доброчесність у дітей.

“Зараз ми нарікаємо на проблеми з академічною доброчесністю у вищій освіті. Однак, якщо ми не закладатимемо основи поваги до інтелектуальної власності в школі, вирішити це питання у вищій освіті не вдасться. Якщо ми пропагуємо в школі сприйняття списування як допомоги, а не крадіжки, ми не можемо очікувати інших результатів”,– акцентувала міністр Гриневич.

Тому у стандарті закладено загальний результат навчання “Дотримується норм правової взаємодії”. А в обов’язкових результатах навчання вже конкретніші вимоги: після 2-го класу дитина має “визначати авторство власних робіт. Виявляти повагу до авторства інших осіб”; після 4-го класу дитина має вміти дотримуватися елементарних правил використання власних і чужих творів.

Докладніше реалізація обов’язкових результатів навчання буде виписана в типовій навчальній програмі.

“Нові” вчителі. Звичайно, наголосила Наталія Шульга, на вчителя зараз буде більше навантаження, вони повинні відповідати сучасним вимогам.

У Міносвіти вже триває масштабне підвищення кваліфікації вчителів, що передбачає навчання усіх педагогів, які братимуть перші класи з 1 вересня 2018 року. Для таких педагогів наказом МОН затверджена типова програма підвищення кваліфікації, що складається з дистанційного онлайн-курсу на порталі EdEra та трьох очних сесій в обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти, в межах яких спеціально підготовлені тренери закріплюватимуть знання педагогів на практиці.

“Вчителі зараз проходять перепідготовку спеціально для того, щоб той, хто не знав і не цікавився, не був ознайомлений – ознайомився з методами роботи за новим стандартом. Є спеціально створений сайт – nus.org.ua , на якому є курси, і дистанційні, і в реальному часі, щоб “підтягнути” вчителів, які потребують додаткових знань, до рівня вимог сучасного стандарту”,– пояснила Наталія Шульга.

Вона додала, що паралельно у нас змінюватиметься підхід до підготовки вчителів університету, ми будемо вимагати не один місяць педагогічної практики, а три роки. Тоді майбутні вчителі зможуть бути помічниками вчителя, а не просто спостерігачами на задній парті.

“Вчитель має бути сучасним, інакше він не може претендувати на повагу і любов учнів. Бути прикладом для них, привабливо, а не наказово. Перші два роки немає оцінки цифрою. Оцінюється прогрес учня. Якщо він не прогресує – треба підключати батьків, щоб зрозуміти, чому дитина не прогресує, що заважає, вдома чи в класі”, – підсумувала Шульга.

Гроші для реформи. У Міносвіти наголосили – це вперше реформа підтримана значним фінансовим ресурсом для старту. Зокрема, 998,7 млн передбачено на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями, 163,818 млн – на придбання техніки для початкової школи, 386,5 млн – на підвищення кваліфікації вчителів, 48,349 млн – на навчально-методичну літературу для початкових класів та 272,382 млн грн – на підручники для 1-го класу. Разом це становить 1 млрд 869 млн 812 тис гривень.

“Усі гроші на матеріально технічне забезпечення підуть на місця. І на цьому етапі дуже важливо, щоб була продуктивна співпраця та партнерство між органами місцевого самоврядування та МОН. Ми зі свого боку дамо рекомендації щодо обладнання – якими характеристикам воно має володіти, які функції виконувати. Адже ми не можемо дозволити, щоб такі значні державні кошти використовувались на закупівлю старого обладнання, яке в деяких виробників стоїть на складі, і вони просто зацікавлені його збути”,– пояснила Лілія Гриневич.

Коли чекати результатів. Запровадження нових державних стандартів буде поступовим, нагадали у Міносвіти. За Державним стандартом початкової освіти першокласники почнуть навчатись з 1 вересня 2018 року. Стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи – з 1 вересня 2027 року.

Наталія Шульга уточнила: “Час реформи – 12 років. Якщо бути формальним, на результат треба дивитися у 2031 році. Але ми хотіли би бачити перші зміни вже в 2019 році. Хоча би на рівні оцінки того, як діти, що прийшли на новий стандарт з підготованими учителями, дають собі раду, чи є порівняльні зміни. Параметри з минулих років у нас є, і ми зможемо порівняти, яким чином відбувається процес трансформації хоча б у містах”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...