facebook

Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом щодо транзиту газу

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” про компенсацію за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

Про це повідомила прес-служба “Нафтогазу”, пише “segodnya“.

Так, згідно з рішенням суду, “Нафтогаз” отримає компенсацію в сумі 4,6 млрд за недопоставку “Газпромом” узгоджених обсягів газу для транзиту.

Це лише частина від суми, яку вимагала Україна – “Нафтогаз” оцінював свої претензії до “Газпрому” в 18 млрд доларів, з огляду на недоплату за послуги з транзиту в 2009-2016 роках. “Газпром” подавав зустрічний позов на суму близько 7 млн доларів.

Також Київ наполягав, щоб транзитний тариф був приведений у відповідність з європейськими правилами встановлення тарифів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Газпром” і “Нафтогаз” судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. В цілому розглядалося два комплексні позови – за контрактом на поставку газу в Україну і за контрактом на транзит газу. Слухання по транзитному спору “Газпрому” і “Нафтогазу” почалися в Стокгольмі ще восени 2016 року.

Рішення щодо поставок газу Стокгольмський арбітраж виніс в грудні-2017. Тоді “Нафтогаз” заявив, що виграв суперечку проти “Газпрому” з усіх ключових питань. “Нафтогаз” оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу в 75 млрд доларів за весь термін дії контракту на поставку газу.

Як зазначав раніше комерційний директор “Нафтогазу України” Юрій Вітренко, в разі перемоги України “Газпрому” доведеться виплатити компенсацію, щороку платити на 4 млрд доларів більше за транзит і не перешкоджати інтеграції України в європейський ринок.

Глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв вважає, що після рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному позову між “Нафтогазом” і “Газпромом” може відбутися взаємозалік штрафів. Україна поки не виплатила “Газпрому” суму, яку приписує рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на поставку газу, чекаючи “транзитного” рішення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...