facebook

Довели: українці масово продають органи заради грошей

Продаж органів останніми роками перетворився в бізнес, який може принести величезний прибуток. В Україні налічується велика кількість людей, які потребують пересадки органів. Наприклад, тільки нова нирка потрібна приблизно 1 тис. українців. Попит породжує пропозицію, тому в країні процвітає торгівля органами.

В інтернеті можна знайти величезну кількість оголошень, які розміщують як продавці, так і покупці. Останні гарантують матеріальну компенсацію, проживання, харчування, переліт, оплату медичних витрат, реабілітацію та послуги нотаріуса.

За підрахунками експертів, щороку на чорному ринку продають понад 10 тис. людських органів. В теорії тіло здорової людини коштує приблизно 45 млн євро, але це лише в тому випадку, якщо б можна було продати кожну частину.

Найпопулярнішими частинами тіла, які можна продати без шкоди здоров’ю, є рогівка ока, нирка, частина печінки, легеня й кістковий мозок. Їх вартість залежить від ряду факторів, включаючи стан здоров’я і країну, в якій живе донор.

Зокрема, легеня коштує 80-150 тис євро, ціла печінка – 150-550 тис євро. Багато донорів продають частину печінки, яка коштує 40 тис. доларів. Рогівка ока обійдеться в 4-15 тис євро.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Найбільш ходовим товаром є нирки, вартість яких залежить від регіону. Наприклад, донор в США може попросити більше 250 тис. євро, тоді як в Індії або Китаї ціна складе 15-60 тис євро.

Кістковий мозок купують на грами, вартість одного грама складає від 20 тис доларів.

Як правило, потенційні донори, які залишають оголошення в інтернеті, хочуть продати кілька органів відразу. В Україні зазвичай такий “товар” пропонують молоді люди, які терміново потребують значної суми грошей.

Наприклад, 19-річний Ігор з Полтавської області продає нирку або частину печінки. Він готовий продати що завгодно, за що йому дадуть 33 тис. доларів, необхідних на лікування батька.

Серед покупців зустрічається велика кількість посередників, які прагнуть заробити на чужих проблемах. У той же час як серед продавців, так і серед покупців вистачає шахраїв. Однак в Україні не вистачає донорських органів, так що в хід йдуть різні способи їх пошуку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...