facebook

В Мінсоцполітики пояснили як обстежуватимуть житло претендентів на субсидії

Соціальні інспектори обстежуватимуть матеріально-побутові умов домогосподарств, які претендують на отримання субсидії, за затвердженим актом, який має чіткі розділи і не передбачає огляду вмісту холодильника чи шафи.

Про це в інтерв’ю”Укрінформу” заявив генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

“З травня, тобто з нового неопалювального періоду, кожне рішення комісії про призначення субсидії буде прийматися на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства, який складатиме соціальний інспектор управління соцзахисту з виходом на місце.

Доволі поширене хибне уявлення або введення в оману суспільства, що вони приходять і перевіряють холодильники і заглядають у шафи. Ніхто цього, звичайно, не робить і це не є об’єктом для перевірки. На сьогодні затверджено акт обстеження матеріально-побутових умов, який має чіткі розділи – чим має поцікавитися соціальний інспектор і що він має оцінити”, – сказав Музиченко.

Він пояснив, що соціальний інспектор в першу чергу оцінює житлові умови – в якому стані будинок, чи є там ремонт. Окрім того, об’єктом для моніторингу є наявність дороговартісної техніки. Зокрема, в акті обстеження відображається і наявність таких товарів довготривалого вжитку, як мікрохвильова піч чи пральна машина, якщо їх вартість перевищує десять прожиткових мінімумів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Тобто, якщо соціальний інспектор зазначить, що бачив “плазму” на 70 дюймів, комісія має право запитати – де громадянин її взяв і яка її вартість. Якщо він скаже, що купив її п’ять років тому, коли мав відповідні доходи, і надасть підтвердження, комісія візьме це до уваги урахуванням того, що це не впливає на поточний матеріальний стан цього громадянина. Але якщо він говоритиме, що оце мені подарували, а оце я знайшов і так далі, виникає питання – чи не приховує сім’я інші доходи”, – зазначив гендиректор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення.

Він зауважив, що обсяги можливих обстежень домогосподарств з виходом інспекторів на місце можна буде оцінити після того, як громадяни подадуть заяви на житлові субсидії і декларації, передбачені новим Положенням.

“Якщо домогосподарство має право на субсидію на загальних підставах, тобто для цього не потрібне рішення комісії, до них не прийде соціальний інспектор. А якщо громадянин приходить і каже: “Хочу, щоб мої документи винесли на розгляд комісії, бо я на загальних підставах права на субсидію не маю, але вважаю, що потребую її, бо не можу оплатити комунальні послуги”, – цим він дає згоду на обстеження матеріально-побутових умов”, – пояснив Музиченко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...