Categories: Здоров'я

Лікар розповів, як розпізнати кавун, «напханий» нітратами

До офіційного кавунового сезону ще місяць, але на ринках і лотках вже щосили торгують смугастими ягодами. Фахівці запевняють, що вживати їх в їжу в даний час не варто, так як переважна більшість плодів «напхана» нітратами і всякою «хімією».
Про це повідомляє newsyou.

Нітрати не мають смаку або присмаку. Тому вчасно відчути небезпеку і перестати вживати небезпечний продукт, неможливо. Втім, якщо вже ви допустили фальстарт при покупці кавунів, варто звертати увагу на ряд характерних ознак, які вкажуть на вміст в плодах шкідливих речовин, а щоб остаточно переконатися в безпеці ягоди можна провести кілька простих тестів в домашніх умовах.

На те, що кавун безпечний має вказати жовта плямочка на одному з його боків – вона свідчить про те, що плід довго стикався цим місцем з землею, поки ріс, отже, ніякими прискорювачами зростання його не напихали. При стисканні кавуна він повинен видавати тихий, ледь чутний тріск, а смуги на ньому повинні бути добре виражені. Перед покупкою бажано трохи подряпати плід нігтем – якщо ягода вирощена в натуральних умовах, шкірка легко буде здирати, а не «продавлюватися» вниз.

«Найбільш надійно придбати портативний Нітратометр – це не такий вже дорогий прилад, про вміститися в жіночку сумочці, зате при контакті з м’якоттю (на ринках адже завжди пропонують розрізати кавун), він досить точно покаже вам наскільки безпечний цей плід. Є також кілька простих способів визначити безпеку кавуна в домашніх умовах. Просто опустіть кавун в воду (якщо, звичайно, він не надрізаний) – безпечний плід повинен триматися на воді, а при високій кількості нітратів він опуститься на дно.

Якщо кавун надрізали вже на ринку – розріжте його далі по часточках і подивіться на зрізи. У безпечному для вживанні кавуні вони не можуть бути рівними, до того ж будуть видні крупинки в самій м’якоті, а ось зріз нітратної ягоди буде ідеально гладким», – говорить експерт.

Можна також уважно оглянути м’якоть кавуна, який розрізали навпіл, наявність білих або жовтих смужок – вірна ознака того, що ягоди вирощували із застосуванням небезпечних засобів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще один варіант – відрізати трохи м’якоті і покласти в стакан з чистою водою. Якщо вона стала рожевою – кавун вживати небезпечно.

annashchesna

Recent Posts

Оніміли навіть найзапекліші ухилянти: ТЦК почали по-новому вручати повістки – це миліше за котиків

Поки в ТЦК зібралися черги, українець із вдячністю отримав повістку У деяких ТЦК та СП…

5 години ago

Politico: операції ГУР щодо знищення російських НПЗ дають неймовірні результати

Про це повідомляють джерела InfoLight.UA в ГУР. Зазвичай розвідники не підтверджують та водночас і не…

7 години ago

ТЦК почали активно вилучати авто у людей: військком забирав їх собі – людей приголомшили деталями

Представник ТЦК постане перед судом Кричущий випадок свавілля представника запорізького військкомату, який самовільно вилучив транспортні…

9 години ago

Не перерахували пенсію: ПФУ заплатить величезні компенсації пенсіонерам – як оформити

Подробиці Пенсіонер відсудив у ПФУ понад 150 тисяч гривень Громадяни пенсійного віку, які не змогли…

11 години ago

Кабмін скасував: у поліції попередили водіїв – вимикати фари з 1 травня чи ні

Важливе нововведення З 1 травня скасовано часовий інтервал використання денних ходових вогнів за межами населеного…

13 години ago

Батьки, краще сядьте: до школи змусять ходити з 3-х років

Оце так поворот Україна якнайшвидше має переходити на 12-річну систему середньої освіти, при цьому шкільне…

16 години ago