Українським заробітчанам в Польщі пропонують меншу оплату і гірші умови, ніж місцевим жителям, – ЗМІ

Поїхавши в чужу країну в надії заробити, українці часто потрапляють у трудове рабство, пише видання.

Позбавлення паспортів і зарплат, необґрунтовані штрафи — це ще не всі “сюрпризи”, з якими часто стикаються українські заробітчани. Поїхавши в чужу країну в надії заробити, вони часто потрапляють у трудове рабство, повідомляє “Обозреватель”.

Як повідомляє видання з посиланням на “Сегодня”, Польща — одна з країн-лідерів щодо злочинів у сфері торгівлі людьми, про факти примусової праці тамтешнім правоохоронцям розповідають мало не кожен місяць.

Жертвами трудового рабства часто стають саме українці, пише видання. Хоча формально заробітчани не є рабами, вони роками працюють в чужій країні майже безкоштовно. Часто жертви бояться звертатися в поліцію. Вони побоюються суду, штрафів та депортації — адже роботодавець, що відняв їх документи часто погрожує здати їх в поліцію або навіть розправою.

Утримує людей в умовному трудовому рабстві і постійна затримка зарплати. Українцям ледь не з порогу пропонують меншу оплату і гірші умови, ніж місцевим.

“Я працювала в польському готелі гувернанткою — нам платили 5 злотих (35 грн) за одні покої, в той час як полькам — по 10 злотих (70 грн). При цьому ми працювали по вісім годин, і нас ніхто не годував. У поляків же обід був, ще і безкоштовний”, — каже заробітчанка Оксана Марченко.

Запобігти торгівлі людьми намагається правозахисний фонд “Ла Страда”. Його застережливі плакати зустрічаються прямо на польських вокзалах, через які українці в’їжджають в країну.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Минулого року до нас з приводу примусової праці звернулися понад 200 осіб — з них близько 50 громадян України. Найбільше таких прикладів у ресторанах та кафе, але змушують підневільно працювати і в сфері послуг, будівництва і сільського господарства”, — розповідає представник фонду Ірена Давид-Ольчик.

При цьому трудове рабство має свої наслідки, стверджують експерти. Мова не тільки про фізичне виснаження — багато колишніх заробітчан змушені лікувати психічні розлади.

“Це депресія, неврози, тривожні розлади. Також зустрічаються люди з суїцидальними настроями. Пам’ятаю жінку, яка потрапила до мене з галюцинаціями. Її організм був настільки виснажений, що не міг більше працювати”, — розповіла психолог Інна Шимчак і додала, що часто ці люди потрапляють в психіатричні лікарні.

annashchesna

Recent Posts

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

4 години ago

Українцям безкоштовно вставлятимуть зуби: на яких умовах

Подробиці Українці зможуть безкоштовно зробити протезування зубів Міністерстві охорони здоров'я спільно з Національною службою здоров'я…

4 години ago

Виплату пенсій зупинено: у ПФУ попередили – потім дадуть за всі місяці, але з умовою

Подробиці Українські пенсіонери із числа ВПО, які не пройшли ідентифікацію, отримають свої кошти, як тільки…

7 години ago

В Україні до єдиного реєстру військовозобов’язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок – адвокат

До Єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок від 17 до…

7 години ago

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

10 години ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

12 години ago