Categories: Політика

Розірвання договору про дружбу з Росією: чи допоможе це припинити війну

Розірвання Договору про дружбу та співробітництво України з Росією – крок правильний, але дуже запізнілий. Чому Порошенко прокинувся, по суті, з початком своєї президентської передвиборчої кампанії?

Таку думку 24 каналу висловив правник-міжнародник Геннадій Друзенко.

Як зауважує фахівець, ще в 2014 році – після Іловайської трагедії – вже було зрозуміло, що це прямий факт агресії Росії, яка задіяла регулярні військові частини на нашій території. Таким чином, Договір про дружбу з Росією, в якому говориться про недоторканність кордонів, добросусідство, стратегічне партнерство, було сплюндровано та залито кров’ю українських добровольців і солдат.

Чому досі Порошенко не ініціював розірвання юридично чинного Договору про дружбу з Росією? Весь цей час Договір був зайвим аргументом Росії на міжнародних майданчиках, щоб стверджувати, що Україна та РФ – “великі стратегічні партнери”. Можна лише собі уявити, як сприймають в Раді Європи чи ООН, коли Росія показує цей договір,
– зазначає Геннадій Друзенко.

За словами правника, припинити дію цього Договору можна двома шляхами. Перший – ухвалення відповідного закону і повідомлення про це Росію. Але, говорить експерт, є простіша процедура. Договір сторони укладали на десять років, і в його прикінцевих положеннях зазначається, що документ автоматично оновлюється кожні десять років, якщо жодна зі сторін не інформує про бажання його розірвати.

“Президент може просто доручити МЗС України поінформувати в жовтні РФ – за півроку до завершення другого десятирічного терміну Договору, що Україна не має наміру його продовжувати. Тобто не денонсувати в парламенті, а просто не продовжити його дію. Припинити війну нам це не допоможе, але дозволить привести правову базу у відповідність з реаліями”, – переконаний Друзенко.

Нагадаємо, 28 серпня Президент Петро Порошенко анонсував, що Україна розірве з Росією договір про дружбу. Так, найближчим часом МЗС України має представити необхідний пакет документів для припинення договору. Раніше глава комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків зі співвітчизниками Лєонід Калашніков заявив, що розрив договору про дружбу між Україною та Росією не матиме практичного значення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
annashchesna

Recent Posts

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

8 години ago

Українцям безкоштовно вставлятимуть зуби: на яких умовах

Подробиці Українці зможуть безкоштовно зробити протезування зубів Міністерстві охорони здоров'я спільно з Національною службою здоров'я…

9 години ago

Виплату пенсій зупинено: у ПФУ попередили – потім дадуть за всі місяці, але з умовою

Подробиці Українські пенсіонери із числа ВПО, які не пройшли ідентифікацію, отримають свої кошти, як тільки…

11 години ago

В Україні до єдиного реєстру військовозобов’язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок – адвокат

До Єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок від 17 до…

12 години ago

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

15 години ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

17 години ago