facebook

Неякісний товар із великими знижками: як українцям “впарюють” контрабанду

В Україні почастішали випадки продажу неякісних товарів під виглядом “конфіскату”. Йдеться про взуття, одяг, парфуми. Їх продають як у звичайних магазинах, так і в інтернеті.

“До України з азіатських ринків поставляють неякісний товар. Тут продають під виглядом “конфіскату”. Сьогодні існує ціла мережа магазинів під брендом “Конфіскат”. У Києві працює близько десятка магазинів, ще по 2-3 – у великих містах. Обсяги контрабанди по взуттю за рік становлять не менше мільйона пар”, – каже член громадської ради при ДФС Олександр Бородиня, передає ubr.ua.

Минулоріч Державна фіскальна служба у справах про порушення митних правил конфіскувала майна на 157,4 млн грн. У січні-липні 2018-го сума становила 78,6 млн грн. В аналогічний період 2017-го – 87 млн грн.

2018-го митники найчастіше вилучали транспортні засоби, харчові продукти, алкогольні та безалкогольні напої, тютюн, різноманітне обладнання, текстильні матеріали.

Конфісковану продукцію митники передавали державним виконавцям, які вносили її до Автоматизованої системи виконавчого провадження. Далі продукцію реалізували через Систему електронних торгів або знищували. За перше півріччя 2018-го через торги конфіскату реалізували на 7,7 млн грн. Знищили – на 12,1 млн грн.

“Проданий через електронні торги товар надходить до магазинів. Там його продають за ціною нового. Найчастіше навіть не вказують, що це конфіскат. Товар, куплений у держави, повністю легальний. Однак у магазинах “Конфіскат” продають відверту контрабанду. Те, що не засікли митники. Найчастіше товари там – низькоякісний “китай” без документів”, – попереджає виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

У таких магазинах продавці відмовляються повертати чи обмінювати браковані товари. Це підтверджують численні оголошення в торговому залі – “Товар поверненню та обміну не підлягає”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У законі “Про захист прав споживачів” немає прямого окремого пункту про заборону повернення такого товару. Тобто, що не заборонено, то дозволено. Але обов’язково потрібно мати при собі чек і неушкоджені етикетки”, – наголосила заступник голови організації “Громадський контроль захисту прав споживачів” Ольга Котехова.

Водночас у Держпродспоживслужбі кажуть, що перевірка походження конфіскованої продукції та того, як саме вона потрапила на прилавки, не входить в їхнє повноваження.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...