facebook

Брат Лорак засвітився в афері

Брат скандальної співачки Ані Лорак Ігор Куєк заробляє великі гроші на оборонному бюджеті України.

Інформація про державні закупівлі у сфері оборони є абсолютно засекреченою, а відповідно відсутній і будь-який зовнішній контроль за коштами. Цим активно користуються бажаючі нечесно заробити. Про це йдеться в розслідуванні програми “Гроші” на телеканалі “1+1”.

Так і вчинив брат Лорак. Згідно з розслідуванням, під виглядом “платформи розвитку інновацій” (UkrARPA) колишні топ-менеджери “Укроборонпрому” отримують із бюджету великі гроші на виготовлення низькоякісних приладів.


Платформа, яку анонсували ще в 2016 році, повинна була шукати нові розробки озброєння і приватне фінансування для них. Журналісти знайшли її в реєстрі, однак зараз у назві відсутня абревіатура UkrARPA. Більше того, платформа стала приватною, а заснували її офшором із Кіпру.

Серед трьох власників виявився рідний брат Лорак. Відзначається, що в Інтернеті платформа дійсно має гарний вигляд. Там можна побачити три проекти, якими хваляться керівники. Зокрема, це фільтрувальна станція і літальні безпілотники “Спароу” і “Ансфер”. У планах створення міношукачів та вертольотів.

За словами відомого волонтера Натана Хазіна, головна розробка компанії є недопрацьованою.

“Це не доопрацьований апарат, на мій погляд. Вони або не використовуватимуться, або впадуть у першому ж польоті. І скажуть, ну, недосконалість, ну, недороблені, є що доопрацювати”, – заявив волонтер.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Безпілотник має китайську начинку. Вразливий до засобів радіоелектронної боротьби, має невелику дальність польоту і регулярні збої. Першу партію з 13 комплексів поставили в збройні сили. Власник фірми-виробника “НВП “Спайтек” Павло Грозов запевняє, що в створенні і просуванні продукції “допомагали” партнери.

За словами журналістів, українська армія вже отримала і ще отримає безпілотники сумнівної якості. Виробник отримав за це державні гроші. Один комплекс “Спароу” коштує майже 2,5 мільйона гривень – близько 100 тисяч доларів. Відзначається, що в минулому році було придбано 13 таких комплексів. А на поточний рік заплановано ще приблизно 25. Тобто разом виходить близько 100 мільйонів гривень.

Керівниця “Центру підтримки аеророзвідки” Марія Берлінська розповіла, що подібні безпілотники насправді коштують значно менше.

“Це можна дійсно створити за кілька тисяч доларів. Я свого часу літала на дронах, які повністю покривали до 30 кілометрів відстані, і вартість їх вимірювалася в 3-4-5 тисяч доларів. Коли націнка вдвічі більша, це ще можна зрозуміти. Але коли безпілотник, вартість якого, в кращому випадку, 5-10 тисяч доларів, купується за 150-200 тисяч доларів і видається за нову розробку – це вже зовсім інше питання”, – наголосила вона.

За словами журналістів, зараз на платформі непогано заробляє Денис Гурак, який раніше займав посаду заступника голови “Укроборонпрому”. Він є менеджером. Колишній радник Гурака Дмитро Ружицький зараз є директором компанії. А екс-працівник “Спецтехноекспорту” Дмитро Шестаков – керуючим партнером платформи.

У розслідуванні відзначається, що Гурак із колегами фактично стали ділками, які перевели перспективний проект “на приватні рейки”. Вони заробляють мільйони, проштовхуючи в держзамовлення продукцію сумнівної якості.

раніше стало відомо, скільки Україна втрачає щорічно через корупцію на митниці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...