facebook

Нацрада назвала телеканали, які не виконують мовні квоти

Оцінюючи фактичний обсяг української мови в ефірі, за результатами моніторингу, Нацрада назвала 7 зі 176-ти телеканалів, які не дотягують до встановленої законом квоти
Про це у вівторок, 2 жовтня, повідомила прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Серед телеканалів з найменшим обсягом фактичної частки української мови – “Третій цифровий” (ТОВ “Телеконект”, Одеська область, 35%), “Думская.TV” (ТОВ “ТРК “Моя Одеса”, Одеська область, 38%), “Південна хвиля” (ТОВ “ТРК “Південна хвиля-ТВ”, Одеська область, 43%).

Як зазначили в Нацраді, після набуття чинності вимог закону щодо частки української мови на телебаченні 13 жовтня 2018 року, подібні факти матимуть ознаки порушення законодавства.

При цьому регулятор вже наклав штраф у 3,2 тис. гривень на телеканал СТС (ТОВ “Телекомпанія “СТС”, Суми, Сумська область). Його сума – 3 244,2 грн, що становить 5% ліцензійного збору. Тижневий обсяг україномовних передач на телеканалі “”СТС» у проміжку часу з 07:00 до 18:00 був 56,1%.

Загалом, за даними моніторингу, ефір більшості місцевих і регіональних телеканалів є україномовним відповідно до вимог перехідного періоду. Середня частка мовлення українською становить 99%. Фактично державна мова звучить у 93% передач.

Моніторинг тривав від 1 січня до 31 травня 2018 року.

Раніше Нaцрaдa з питaнь тeлeбaчeння i рaдiомовлeння зa нeвиконaння зaкону про 30% квоту укрaїнської мови тa музики в eфiрi рaдiостaнцiй зa вeсь пeрiод дiї мовних квот запровадила штрaфiв у сумi понaд 1 373 тис. грн.
Натомість загальнонаціональні радіостанції майже на 25 відсотків перевиконали квоти з ротації у своїх ефірах українських пісень, місцеві трохи менше – на 18%.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...