facebook

Як гінекологи обманюють пацієнток. Що лікувати не треба

Кандидат медичних наук, російський гінеколог Дмитро Лубнін відверто розповів журналістам, як «жіночі лікарі» обманюють своїх пацієнток.


– Дмитро, розкажіть, будь ласка, які «жіночі» хвороби не треба лікувати?

– Переважна більшість гінекологів дуже сильно згущують фарби і залякують своїх пацієнток. Часто після відвідин лікаря жінки виходять з жахом в очах і з одним питанням: за що мені все це і де я все це могла отримати? Насправді все не так страшно, і половину хвороб, виявлених на прийомі, взагалі лікувати не треба.

У пострадянських гінекологів є три речі, над якими сміються в усьому світі: у нас є діагноз «дисбактеріоз», у нас лікують ерозію шийки матки і зберігають вагітність з першого триместру. Цих трьох речей не роблять в жодній цивілізованій країні світу.

Ерозія шийки матки – це стан, який намагаються не чіпати ніде в світі, за винятком двох ситуацій. Якщо є поверхневі судини, пошкодження яких під час статевого акту призводить до кровотеч (після статевого акту з’являються кров’янисті виділення). В цьому випадку ерозію припікають.

Другий момент пов’язаний з тим, що епітелій, який розрісся, виробляє занадто багато слизу і жінка скаржиться, що у неї багато звичайних білих виділень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У всіх інших випадках за цим станом спостерігають, проводять аналіз цитології шийки матки, оцінюють шийку – і все.

Припікати всім підряд ерозію не треба, це навіть погано. Поверхневі судини, контактні кровотечі або надлишкові виділення присутні у невеликої кількості жінок з цим станом.

При цьому річний оборот клінік, що займаються лікуванням ерозії шийки матки, величезний, адже ерозія є практично у всіх жінок.

Друге – це нескінченне лікування уреаплазми і мікоплазми. Ці мікроорганізми транзиторні, тобто вони періодично живуть у статевих шляхах як чоловіків, так і жінок. Вони абсолютно безпечні, не призводять ні до безпліддя, ні до викидня, ні до інших ускладнень.

Лікують же жорстко, лікують «важкими» антибіотиками широкого спектра дії багато днів і тижнів.

Не треба лікувати вірус папіломи людини. Він не лікується. Немає жодного лікарського препарату в світі, який би чинив на нього вплив. А його лікують якимись противірусними препаратами, імуномодуляторами, крапельницями, уколами.

Найцікавіше, що переважна більшість цих препаратів взагалі не проходила ніяких серйозних клінічних випробувань, і ніхто не знає, якими будуть наслідки їх застосування.

– «Гардасил» ефективний?

– Потрібно розрізняти лікування, коли препарат покликаний усунути існуючу хворобу, і вакцинацію. «Гардасил» – це вакцина.

Вона створює імунітет і не дає заразитися ВПЛ, тому її необхідно застосовувати до початку статевого життя. Презерватив не рятує від ВПЛ, і практично всі заражаються, тільки імунітет повинен впоратися і закінчити цю історію.

Що ще лікують… Щодо міоми матки, наприклад, дуже радикально і жорстко лікують пацієнтів, у нас дуже часто пропонують хірургічне лікування, видалення матки.

Хоча в ряді випадків операція не потрібна, іноді з цим станом навіть можна вагітніти, але тут наші лікарі теж намагаються максимально все «полікувати».

Є ще одне дуже цікаве захворювання, не захворювання навіть, а стан – це кісти шийки матки. Це абсолютно безпечні маленькі бульбашки, які утворюються на шийці матки в результаті закупорювання протоків. Їх розкривають, оперують.

У нас будь-яку кісту намагаються прооперувати завчасно. Є певні кісти, які самі розсмоктуються менше ніж за місяць. Не треба оперувати ендометріоїдні кісти яєчника менше 2 сантиметрів, тому що сама операція буде більш згубна для яєчника, ніж вплив такої кісти: після втручання яєчник часто втрачає свою активність.
Не треба лікувати рубцеву деформацію шийки матки, невеликі післяпологові розриви. Наші гінекологи їх теж намагаються прибрати, вважаючи, що це якимось чином впливає на організм.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...