facebook

Поради від Супрун: як уберегтися від діабету

Зараз у світі понад 422 млн людей живуть із діабетом, в Україні – майже 1,3 млн. Окрім генетичних факторів, на розвиток хвороби впливає наш стиль життя – малорухливість, незбалансоване харчування, наявність надмірної ваги та шкідливих звичок. Водночас багато людей не знають про хворобу, написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

50% випадків діабету 2 типу залишаються недіагностованими. Людина може мати хворобу та не знати про це багато років. Саме тому важливо регулярно тестувати кров на рівень цукру та уважно слідкувати за своїм організмом, щоб якнайшвидше запобігти хворобі.

Діабету 2 типу можна запобігти у 80% випадків. Здоровий спосіб життя – найкраща профілактика.

Супрун радить збалансовано харчуватися, підтримувати здорову вагу, бути фізично активним, не курити і регулярно відвідувати сімейного лікаря:

Збалансовано харчуйтесь

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Особливою загрозою з точки зору ризику розвитку діабету 2 типу є споживання їжі з високим вмістом цукру. Зменшуйте споживання або взагалі відмовтесь від добавок цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще — замініть на цільнозернові.

Збільшуйте споживання клітковини — овочів і фруктів. А також додайте до раціону бобові культури. Вони багаті поживними речовинами, незамінними амінокислотами та білками. Люди, які їдять багато продуктів із високим вмістом клітковини, як правило, з’їдають менше калорій, не набирають надмірної ваги та мають менший ризик розвитку діабету.

Обирайте воду, каву або чай замість соку, содової та інших напоїв із високим вмістом цукру.

Підтримуйте здорову вагу

Надмірна вага, особливо в області талії (абдомінальний жир) — це ознака резистентності до інсуліну, що зумовлює розвиток переддіабетичного стану. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи діабету. Жирова тканина негативно впливає на артеріальний тиск, рівень цукру в крові та рівень холестерину.

Будьте фізично активні

Згідно з рекомендаціями, для того, щоб отримувати максимальну користь для здоров’я, варто щотижня приділяти 150 хв. аеробним вправам помірної інтенсивності або ж 75 хв. інтенсивної. Не забувайте про силові навантаження для зміцнення головних груп м’язів.

Якщо не маєте часу на заняття, використовуйте будь-яку можливість порухатись. Розмовляйте телефоном стоячи, підіймайтеся сходами замість ліфта, ходіть пішки ескалатором або ж обговорюйте ідеї з колегами під час прогулянки.

Не куріть

Курці на 30-40% частіше розвивають діабет 2 типу, ніж люди, що не курять. Речовини, що наявні в сигаретному димі, провокують запалення, пошкодження та окислення клітин. Науково доведено, що це підвищує ризики появи діабету. Зокрема, курці, що хворіють на діабет, частіше мають проблеми з дозуванням інсуліну та в цілому їм важче контролювати хворобу.

Регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря

Підвищений рівень цукру в крові — один із ранніх симптомів діабету. За наявності симптомів лікар направить вас на аналізи для визначення цього показника. Якщо ваш показник глюкози в крові становить від 100 до 125 мг/дл (або показник глікозильованого гемоглобіну / HbA1c становить від 5,7 до 6,4) — це означає, що у вас може бути переддіабетичний стан, що передує розвитку діабету.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...