facebook

Вчений кілька років знімає на відео дивовижне життя найменших істот на Землі: вони оточують нас всюди

Американець на ім’я Джеймс, який робить відеоблог про мікроорганізми опублікував цікаве відео, на якому знято смерть одноклітинного організму. Вже в кінці грудня цей ролик, знятий через мікроскоп, став вірусним на Reddit.

 

 

І в зв’язку з популярністю поста про смерть клітини, в соцмережах згадали про Instagram-аккаунт Хантера Хайнса (Hunter Hines), який займається мікробною екологією і записує подібні ролики вже майже два роки.

Доктор наук з Борнмутського університету (Великобританія) спеціалізується на інфузоріях, яким і присвячена більша частина публікацій.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначимо, інфузорія-туфелька мешкає в дрібних стоячих водоймах. Це одноклітинна тварина довжиною 0,5 мм має веретеновидную форму тіла, що віддалено нагадує туфлю. Інфузорії весь час знаходяться в русі, плаваючи тупим кінцем вперед. Швидкість пересування цієї тварини досягає 2,5 мм в секунду.

Також в інстаграмі Хайнса є бактерії, рачки, тихоходки та інші мікроорганізми.

Хайнс проводить свої дослідження в тропічних водних екосистемах, таких, наприклад, як ставки Флориди. Згідно сайту інституту океанології Флориди, де Хайнс отримав ступінь бакалавра, вчений відкрив кілька нових видів у США та Африці.

Знайомтеся, це тихоходки — одні з найбільш витривалих істот на нашій планеті. Вони виживають до десяти років без води, здатні вижити при -271°C в рідкому гелії і при +100°C в окропі, витримують в 1000 разів більшу дозу радіації, ніж людина, і навіть вже побували у відкритому космосі!

Цей відеозапис зроблений в реальному часі, але за допомогою лінз мікроскопа, що дають 100-кратне збільшення. Герої ролика – амеба, інфузорія, діатомові водорості і ціанобактерії – були зібрані в прісному водоймищі Флориди.

Там же була знайдена коловертка (лат. Rotifera): тварина, названа через наявність колообертального апарату — війкового утворення на передньому кінці тіла, яке використовується для живлення і руху.

На відео показаний процес харчування коловертки: вона фільтрує воду, витягаючи з неї мертві бактерії і найпростіші. Переглянути всі захоплюючі відеозаписи, зроблені молодим біологом, можна на його сторінці у мережі Instagram.

Нагадаємо, бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків. Дослідники з Університету Бата виявили смертоносний різновид мікроорганізмів, які можуть призвести до серйозної інфекції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...