facebook

У Херсоні зібрали понад 21 тисячу підписів за відставку мера

У Херсоні під час оголошеної у листопаді 2018 року громадськими активістами кампанії за відставку міського голови Володимира Миколаєнка було зібрано за його відставку протягом місяця загалом 21 тис. 324 підписи жителів міста – при запланованих не менше 40 тис. підписів.

Про це поінформував у четвер на прес-конференції у Херсоні голова ініціативної групи щодо відкликання міського голови, адвокат, координатор громадянського руху “Хвиля” Олександр Тарасов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні ми зібрали (за відставку мера Херсона – ред.) 21 тис. 324 підписи. Це більше половини від необхідної кількості. Підписи поставили найактивніша частина громадян (міста – ред.), які відкрито заявили про свою незгоду з політикою міської влади”, – розповів Тарасов.

Відкликати міського голову Миколаєнка активісти вирішили шляхом збору підписів виборців, жителів міста, і передачі бланків з підписами до територіальної виборчої комісії. Відповідно до вимог законодавства, протягом місяця голосів за відставку треба було зібрати більше, ніж віддали на виборах за переможця. Відтак було заплановано зібрати за відставку мера, за якого на минулих виборах проголосували 37 тис. виборців, не менше 40 тис. голосів. І хоча цього зробити не вдалося, активісти вважають досягнутий результат успішним для громади і тривожним сигналом для міської влади.

“Ми вважаємо, що ці 21 тис. людей, які поставили свої підписи – це такий дуже важливий тривожний дзвіночок саме для місцевої влади. Бо за міського голову проголосували 37 тис. херсонців. І на сьогодні більше ніж 21 тис. херсонців висловили те, що вони хочуть, щоб мер пішов у відставку. Як мінімум, міському голові варто замислитись над цим”, -сказав Тарасов.

Як він зазначив, Херсон став першим містом України, де громадськістю, яка спиралася лише на власні сили, було випробувано на практиці можливість реалізації діючого в Україні законодавства щодо відкликання міського голови за місцевою ініціативою. При цьому, за словами голови ініціативної групи, були виявлені слабкі сторони цього законодавства, і зокрема, щодо тривалості часу, який виділяється на збір підписів за відставку.

“Закон побудований таким чином, що він обмежує можливість саме громади, а не олігархічних кланів щодо відкликання міського голови. Для нас на практиці стало дивним, що на відкликання міського голови надається 30 днів, хоча на чергові вибори н надається 90 днів, а на позачергові – 60 днів. Ми реально відчули на собі те, що нам не вистачає часу, щоб організувати силами громади, а не певних олігархічних структур, збір підписів”, – наголосив активіст.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Поштовхом до початку громадської кампанії за відставку Херсонського міського голови Миколаєнка став колапс із маршрутними пасажирськими перевезеннями, що виник у місті у черговий раз у листопаді 2018 року. 6 листопада 2018 року виконком Херсонської міської ради прийняв рішення підняти вартість тарифу на перевезення пасажирів у міських маршрутках з 4 до 6 гривень у вранішній і денний час, а з 20 до 23 годин – до 8 гривень. 9 листопада Херсонський окружний суд відповідною ухвалою зупинив дію цього рішення до закінчення розгляду справи по суті. У відповідь кілька перевізників міста самовільно підвищили вартість проїзду у своїх маршрутках до 8 гривень, а частина перевізників узагалі перестала виводити свої автобуси на маршрути міста.

19 листопада на площі біля мерії за участю понад 300 осіб відбувся мітинг жителів міста, які вимагали відновлення у місті в повному обсязі маршрутних перевезень і повернення тарифу на проїзд до 4 гривень.

Ввечері 21 листопада виконком Херсонської міської ради на своєму засіданні відмінив прийняте ним 6 листопада 2018 року рішення підняти тарифи на перевезення пасажирів у міських маршрутках з 4 до 6 гривень у вранішній і денний час, а з 20 до 23 годин – до 8 гривень, і вдруге прийняв рішення, яким встановлюється тариф на перевезення пасажирів у міських маршрутках у 6 гривень.

Вранці 22 листопада близько тридцяти жителів міста зайняли кабінет першого заступника міського голови Ігоря Козакова, який тимчасово виконував обов’язки міського голови, і вимагали від нього скликати виконавчий комітет міськради, щоб відмінити рішення виконкому від 21 листопада стосовно підвищення вартості проїзду у міських маршрутках до 6 гривень та повернути у місті тариф на проїзд у маршрутках у 4 гривні. У свою чергу, Козаков заявив, що скликати виконком він не буде. Після цього присутньою тут громадською активісткою Риммою Бараненко було оголошено про скликання у місті 24 листопада 2018 року громадської ініціативи за відставку міського голови Володимира Миколаєнка.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...