facebook

Газівники безкоштовно ставитимуть газові лічильники

Люди мають право на безкоштовну установку лічильника, якщо газ використовується для побутових потреб.

Українцям повинні безкоштовно встановлювати газові лічильники без будь-яких обмежень або умов. Про це йдеться в правовій позиції Великої палати Верховного суду при розгляді справи №214/2435/17. Воно стосувалося спору мешканця багатоквартирного будинку з ПАТ «Криворіжгаз», інформує Ukr.Media.

«Зі змісту статті 6 закону №3533-VI вбачається обов’язок встановлення відповідними суб’єктами господарювання – газорозподільними організаціями, лічильників для такої категорії споживачів природного газу, як населення, у вигляді приладів обліку природного газу, що дозволяють визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем. При цьому такі споживачі не зобов’язані знаходити джерела фінансування зазначених приладів і робіт, оскільки відповідне фінансування вже закладено в тариф на оплату спожитого газу», – йдеться у висновку БП-НД.

Логічний висновок: якщо людина платить за тарифом, який включає вартість усієї послуги (включаючи вимірювання споживання), то він не повинен платити двічі. За всю послугу в цілому, і за встановлення лічильника зокрема.

«Криворіжгаз», згідно зі статтею 6 Закону №3533-VI зобов’язаний за свій рахунок у термін до 1 січня 2018 провести установку в квартирах індивідуальних газових лічильників побутовим споживачам-позивачів», – наголошується в постанові. Газовики прострочили установку ще під час розгляду справи в суді, так що повинні будуть поставити людям прилади найближчим часом. Незалежно від використання газу.

«Відповідно до буквального трактування закону, люди мають право на безкоштовну установку лічильника тільки, якщо газ використовується для побутових потреб. В інших випадках потрібно платити. БП-ВР дала більш повне, і більш адекватне трактування закону, з урахуванням всіх його положень. Добре, що на користь споживачів. Адже на практиці з них вимагають гроші набагато частіше. То кажуть, що немає лічильників, то що немає грошей на їх купівлю. А люди платили, хоча не мали. Хоча це взагалі не їхня проблема, і має бути турботою газового підприємства. Лічильники дуже потрібні в житло, де прописано багато споживачів. Хто за ними не бігає – мешканці квартир з 1-2 зареєстрованими. Платять середню плату за двох, а живуть вп’ятьох. Дуже вигідно», – прокоментував ситуацію адвокат Ростислав Кравець.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...