facebook

Стало відомо, які домашні улюбленці смертельно небезпечні: змагаються з хижаками

Вчені з Biological Conservation заявили, що кращий друг людини може виявитися найнебезпечнішим хижаком на планеті

 

 

Таким чином, собаки стали третіми найнебезпечнішими хижаками, виведеними людиною після кішок і щурів. На даний момент відомо, що собаки загрожують популяції майже 200 видів тварин, що мешкають нині на планеті, деякі з яких знаходяться під загрозою зникнення.

І все ж, за словами природозахисників, диким і хижим собакам приділяється занадто мало уваги з боку спеціальних служб.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У недавньому дослідженні, проведеному на собаках в Чилі, автор підсумку повідомили: «Фахівці з охорони природи в Чилі і в інших місцях вважають невідкладної необхідність контролю впливу собак з вільним вигулом на дику природу».

Дослідження виявило, що власники собак не особливо стурбовані цією проблемою, багато хто з них дозволяють своїм вихованцям вільно пересуватися по дикій природі.

«Хижацтво і переслідування з боку собак були задокументовані з більшістю великих наземних ссавців, що населяють Чилі, включаючи три види ссавців з сімейства собак і три види оленів», – уточнив один з авторів дослідження Едуардо Сільва-Родрігес.

Експерти кажуть, що бродячі собаки і ті, які можуть вільно пересуватися а поза домом, впливають на дику природу п’ятьма загальними способами: вони стають хижаками і вбивають диких тварин, порушують екосистему, передають хвороби в дикій природі, відбирають здобич у диких тварин, а також схрещуються з найближчими до себе видами.

Спірним питанням залишається те, чи є настільки необхідним відстріл бродячих і диких собак, в цьому питанні переважують зоозахисники.

«Вбивство заради зменшення або ліквідації популяцій собак є не тільки негуманним, але і неефективним, що створює своєрідний вакуум, який швидко заповнюється припливом нових собак з інших регіонів. Ключем до ефективного і стійкого вирішення ситуації є поступове зменшення популяції собак за допомогою гуманних програм управління популяцією, зокрема за допомогою стерилізації собак і масової вакцинації для забезпечення здоров’я всього покоління», – зазначила віце-президенткою гуманітарного суспільства Келлі О’Міра.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...