facebook

Що можна дізнатися про людину за її почуттям гумору, – психолог

Пам’ятайте, що своїми жартами ви можете розкрити про себе більше, ніж хотіли б
77_main_ukr

«Психологи вивели фразу «немає такої речі, як жарт» на абсолютно новий рівень: виявляється, ваше почуття гумору може розповісти про вас набагато більше, ніж ви могли собі уявити», – пише психолог Ніл Петерсен у колонці для Psychcentral.

У 2003 році команда дослідників з канадського міста Лондон в провінції Онтаріо створила «Анкету почуття гумору», засновану на ідеї вимірювання того, як люди використовують різні види гумору.

Петерсен пояснює, що дослідники виділили чотири типи гумору:

1. Самопідтримуючий гумор – тип гумору, який ви використовуєте, щоб показати себе у вигідному світлі.

2. Афіліативний гумор – для поліпшення відносин з іншими.

3. Агресивний гумор – щоб виставити себе у вигідному світлі за рахунок приниження інших.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

4. Самопринижуючий гумор – для поліпшення відносин з іншими, але за рахунок приниження себе самого.

«З того часу низка досліджень використовували цю анкету, щоб дізнатися, що почуття гумору говорить про людину, і виявилося, що деякі типи гумору більш характерні для щасливих людей, ніж інші», – розповідає Петерсен. Зокрема, це стосується самопідтримуючого і афіліативного типів.

«Наприклад, дослідження, проведене в 2010 році, пов’язує схильність до афіліативного гумору з більш високою самооцінкою, більш високою соціальною самооцінкою та більш низькими рівнями депресії. Тоді як самопринижуючий гумор призводить до протилежних результатів», – зазначає психолог.

Він наводить приклад ще одного дослідження, присвяченого зв’язку між гумором і емпатією. Дослідження виявило, що люди, схильні до афіліативного гумору, виказували великий рівень емпатії, а люди, що використовували самопідтримуючий гумор, краще уявляли себе на місці інших. А ось тим, хто використовував агресивний тип гумору, уявити себе «у чужій шкурі» вдавалося насилу.

«Нещодавні дослідження також розглядали зв’язок між почуттям гумору і грайливістю у дорослих. І знову золота і срібна медалі дісталися афіліативному та самопідтримуючому гумору», – пише Петерсен.

Він пояснює, що в цілому люди, що використовують гумор у позитивному ключі – як по відношенню до себе, так і по відношенню до інших, – щасливіші, а також більш здібні до емпатії.

«Звичайно, це не означає, що ви ніколи не повинні використовувати «негативні» типи гумору або що один самопринижуючий жарт зробить вас нещасним на все життя», – зазначає психолог.

«Тому вперед, жартуйте, але пам’ятайте, що своїми жартами ви можете розповісти про себе більше, ніж хотіли», – підсумовує психолог.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...