facebook

Як дурять українських заробітчан у Польщі

60 відсотків українців, які їдуть працювати до Польщі, стають жертвами шахраїв

2001_1024x683

Стільки ж людей платять за те, аби отримати працю в Польщі. Однак купляють кота в мішку, адже робота виявляється зовсім іншою, ніж обіцяли. Поширене  шуканство і щодо зарплатні, коли обіцяних коштів мігранти так і не бачать. Трапляються й випадки, коли роботодавці в українців навіть вилучають паспорти.

“Мій знайомий вперше їхав до Польщі. Не знав ні мови, ні самої країни, — описує ситуацію свого друга Ірена Кобель, яка нині мешкає в Познані. — Посередник, до якого звернувся хлопець, оформив йому за гроші запрошення та зареєстрував заявку на візу. І ось товариш приїхав до Польщі. Прочекав на вокзалі п’ять годин,
поки посередник таки прийшов. Наступного дня — на роботу.

Ще в Україні знайомому обіцяли роботу пакувальника на фабриці з оплатою 8,5 злотих за годину. Працювати треба було шість днів на тиждень, у місяць хлопець мав би отримати до 2000 злотих.

Однак справжня робота, яку довелось виконувати хлопцю, полягала не в пакуванні товарів, а в тяганні мішків вагою 50-60 кілограмів. Вручну з одного цеху в інший. А зарплата за таку працю була значно нижчою, ніж обіцяли на десять злотих.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зважаючи на те, що робочий день тривав то 3 години, то 5, а  вихідні були тричі на тиждень, місячна зарплата була далеко не такою, як обіцяли. Нижчою на 700 злотих. Ошуканий хлопець просто кинув все і буквально з нічим повернувся в Україну”.

Історія цього заробітчанина не поодинока. Активіст акції “Не плачу за працю” у Польщі Микола Шишкін розповідає, що більшість працівників з України залишаються ошуканими у Польщі.

“Близько 60 відсотків осіб стверджують, що їх обманули посередники, — каже Микола Шишкін. — Дуже часто шахраями виявляються українці, які колись також були заробітчанами, а тепер прагнуть заробляти на трудових мігрантах, своїх
співввітчизниках. Бувають, звісно, випадки, коли польські бізнесмени ошукують українців.

Люди платять за вакансії, бо насправді не знають, як виглядає ринок праців в Польщі”.

За те, аби отримати роботу у Польщі, люди платять від 2 000 до 10 000 гривень. Однак нерідко українці, які приїжджають до сусідньої країни, розуміють, що на вказаному місці праці їх насправді ніхто не чекав.

“Додатково ще платять за те, аби стати в чергу на візи, орієнтовно 3 000-5 000 гривень”, — додає Микола. — Однак єдиною оплатою, яку повинні заплатити українці, які хочуть працювати у Польщі, є оплата за візу – 35 євро. Усе”.

Вимагайте трудовий договір!

“Українських трудових мігрантів у Польщі стає щораз більше, — розповідає Дмитро Горбань, перший секретар з консульських питань Посольства України у Республіці Польща. — Зросла й кількість звернень українців у зв’язку з порушенням їхніх прав з боку недобросовісних працедавців. Найчастіше такі скарги стосують невиплати заробітної плати”.

Що ж робити, аби не опинитись у такі ситуації?

“Українцям треба ретельно підходити до пошуку роботи, отримувати документи, що є підставою для оформлення робочої візи, виключно в роботодавця, в якого планують працювати, — відповідає пан Горбань. — Обов’язково треба уважно ознайомитись із трудовим договором. Навіть варто звернутись до перекладача, аби зрозуміти його суть.

Без підписаного трудового договору не можна виконувати роботу. Договір, до речі, стане в нагоді, коли ваші права порушать”.

Нещодавно у польських ЗМІ повідомляли про українського робітника, який не зміг через незнання польської мови прочитати свій трудовий договір і відповідно не знав, що насправді йому платитимуть менше, ніж обіцяли посередники.

“Якщо ви потрапили у схожу ситуацію, або вас ошукали в будь-який інший спосіб, то повинні звернутись до територіальної інспекції праці за місцем виконання роботи із заявою про порушення, — каже Дмитро Горбань. — Якщо у вас немає трудового договору, то відновити порушені права можна лише через суд. Однак за умови, що
у вас є документи, які підтверджують факт виконання праці. Наприклад, підписані представником компанії докуменити щодо кількості робочих годин”.

Бувають і значно серйозніші порушення прав українських працівників у Польщі, ніж ми описали. У людей забирають документи, і вони фактично стають  заручниками роботодавців.

“У Посольство України також звертаються люди, у яких роботодавці забрали паспорти, — каже пан Горбань. — Це порушення фактично, межує із злочином у сфері торгівлі людьми, оскільки таким чином працедавець порушує право громадянина на вільне пересування та вільний вибір місця праці”.

Цифри

“За офіційними даними за минулий рік українцям надали 50 464 дозволів на працю у Польщі, — розповідає Дмитро Горбань. — На 1 травня 2016 українці мали більше 76 000 дійсних дозволів на проживання в Республіці Польща, які також надають право
працювати.

За рік українцям оформили 762 700 свідоцтв, які дають право отримати національну робочу візу з метою подальшого працевлаштування в Республіці Польща.

Опосередковано на кількість офіційно працевлаштованих громадян України можуть вказувати дані Фонду соціального страхування. На цей час в системі вказаної установи зареєстровано 160 000 громадян України”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...