facebook

На популярному в українців курорті ввели особливий стан: що відбувається

В Єгипті міністерство внутрішніх справ оголосило режим особливого становища. По всій країні залучили додаткові наряди поліції, а відпустки всіх правоохоронців анулювали. Також в державі підвищили заходи безпеки у державних і приватних структурах, і у церквах з мечетями.

Особливий режим запроваджено зв’язку з кончиною поваленого в 2013 році екс-президента країни Мухаммеда Мурсі.

МЗС України поки не дає офіційних коментарів з даного факту.

Нагадаємо, заворушення почалися, коли діючий президент Мухаммед Мурсі збирався змінити конституцію під закони шаріату, чим поставив під загрозу економіку країни і положення військових.

У червні 2012 року Конституційна рада вирішила розпустити новообраний парламент, частина кандидатів яких не відповідала новим положенням конституції. Мурсі, незважаючи на рекомендації військової ради і суду, все ж збирає розпущений парламент. Пізніше президент розпустив представників вищого органу, проте тертя між владою і військовими підігрівали вуличні занепокоєння.

З 30 червня 2013 року в Єгипті проходили повстання, в результаті яких 3 липня Мурсі заборонили виїзд з країни. Далі армія повідомила, що Мухаммед Мурсі більше не глава держави.

Днем пізніше президента взяли під варту, а 26 липня – офіційно за поданням прокуратури.
Мурсі звинувачувався в підпалі в’язниці, з якої втік у 2011 році, а також у знищенні тюремних звітів. Крім того, президента підозрювали в роботі з палестинським рухом «Хамас» і у викраденні деяких поліцейських і солдатів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Два роки по тому в квітні Кримінальний суд Каїра засудив Мухаммеда Мурсі до 20 років в’язниці суворого режиму у справі 2012 про трагічні події біля президентського палацу «Аль-Іттіхад».

Також колишнього президента звинувачували в шпигунстві у справі про незаконну передачу Катару секретних документів і в масову втечу лідерів «Братів-мусульман» з в’язниці під час повалення президента Мубарака.

У червні 2016 року Мухаммеда Мурсі засудили до довічного тюремного ув’язнення по одній зі справ, а в 2017 – зобов’язали виплатити 112 тис. дол. Двом суддям у якості компенсації моральної шкоди.

17 червня 2019 року під час судового засідання у справі про шпигунство Мухаммед Мурсі знепритомнів і помер.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...