Categories: Київ

Пояснити, чому “захищав” президентське звання Януковича: у Зеленського звернулися до Порошенка

У президента України Володимира Зеленського закликали екс-президента України Петра Порошенка пояснити мотивацію його подання до Конституційного суду в 2015 році з проханням визнати неконституційним закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента.

Про це повідомив представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський, передає УНІАН.

«Ми ще в процесі вирішення, що робити з цим поданням (щодо конституційності позбавлення Януковича звання президента – Ред.), бо ситуація неоднозначна. З одного боку, якщо ми відкличемо заяву про припинення конституційного провадження, то потім хтось зможе з інших суб’єктів права на конституційне подання також його ініціювати, і якщо Конституційний суд визнає закон конституційним, то нас можуть звинуватити в тому, що ми до кінця не довели цю справу», – сказав він.

З іншого боку, за словами Веніславського, неможливо прогнозувати рішення Конституційного суду. «Не виключено, що цей закон можуть визнати неконституційним. Якщо ми будемо підтримувати подання, дійдемо до кінця і Конституційний суд визнає цей закон неконституційним – тоді виявиться, що за участі нашої команди буде для втікача Януковича повернуто звання президента», – зауважив він.

За словами представника президента у КСУ, зараз в команді президента триває обговорення з цього приводу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Ми зараз проводимо обговорення з цього питання і думаємо, що з ним робити. Ми трохи розгублені щодо того, що далі робити», – сказав він. «Нам незрозуміла мотивація, навіщо він (Порошенко – Ред.) його ініціював? Можливо, це було не стільки в інтересах Януковича, скільки у власних», – припустив Веніславський.

«Виконавці, які брали участь у підготовці цього подання, вони на сьогоднішній день продовжують працювати в Офісі президента. Коли я їх запитував, у чому був сенс цього подання, то ніхто толком відповісти не міг. Коли поступила вказівка готувати конституційне подання – вони самі перебували в шоці і запитували, для чого це потрібно робити… Якщо почитати подання, то там юридично системно обґрунтовано, що закон, яким Януковича позбавили звання президента, не відповідає Конституції, а остаточне слово має сказати конституційний суд», – зауважив він.

Зазначимо, що Верховна Рада 4 лютого 2015 року ухвалила закон “Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України”.

Як наголошується в пояснювальній записці, «встановлено, що Янукович своїми діями узурпував владу і привів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини». «У зв’язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України від виконання повноважень президента України, а також вчинення ним дій, що загрожують керованості держави, територіальній цілісності й суверенітету України, масового порушення прав і свобод громадян, є гостра необхідність прийняття даного законопроекту, який позбавив би Януковича звання президента України», – сказано в документі. 17 червня 2015 року парламентська газета «Голос України» опублікувала підписаний Порошенком закон. У червні 2015 року Порошенко направив до Конституційного суду України подання, в якому просив визнати неконституційним закон “Про позбавлення Януковича звання президента України”, оскільки закон не має нормативного характеру, повідомляє прес-служба суду. 21 лютого 2014 року Янукович самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень і втік до Росії. Це сталося після кількох місяців акцій протесту в Україні, які закінчилися кровопролиттям.

Оля

Recent Posts

Водіям – приготуватися: Порушників ПДР хочуть почати позбавляти прав – без Суду

Набрав 12 балів і – перездача? У МВС сподіваються, що в Україні на законодавчому рівні…

9 години ago

Україну накрила потужна магнітна буря після сильних спалахів на Сонці

Потужність цієї сильної магнітної бурі досягла майже восьмибального рівня. Україну накрила найсильніша магнітна буря місяця.…

10 години ago

Батьки в паніці: зі шкіл відразу відправлятимуть до армії, на заводи та заміж – вже з осені почнеться

Що відбувається Голова освітнього комітету Верховної Ради України оголосив про важливу зміну у системі освіти.…

11 години ago

В Україні штрафують водіїв за “неправильні” покажчики повороту: хто під загрозою

В останні кілька років в Україні стало шалено популярним купувати машини з-за кордону. Зокрема, одним…

13 години ago

В ТЦК на Великдень помер військовозобов’язаний: гримить скандал

45-річний чоловік під час мобілізації потрапив до Саксаганського ТЦК на Дніпропетровщині, де готувався до відправки…

15 години ago

Україну накриває потужний грозовий фронт, а потім мороз до мінус 5 – карта

Подробиці Українців попередили про небезпечні метеорологічні явища та ще й заморозки Як повідомили в Укргідрометцентрі,…

17 години ago