facebook

Росія все ж втрутилась у вибори в Україні

Мабуть, усім знайома ситуація, коли у соцмережах у друзі долучаються невідомі люди з підозрілими сторінками. Пишуть нісенітниці, просять поставити лайки чи поширити якусь інформацію. Раніше ми не звертали уваги на такі сторінки та повідомлення, проте зараз, у час, коли інтернет та соціальні мережі заполонили кожну домівку, поняття фейк і бот повинні розуміти усі.
Ботів і фейків створюють для того, аби замінити роботу живої людини у мережі. Саме тому часто нам приходять такі розсилки незрозумілих повідомлень. Несправжніми можуть бути і сторінки, і інформація, яка розміщена там. Тому довіряти новинам, які розміщують боти не варто.
Трансатлантична комісія з чесності виборів виявила у соцмережі Twitter, напередодні парламентських виборів, зростання активності ботів, які поширюють неправдиву інформацію, приблизно на 33% у порівнянні з попередніми тижнями. Згідно із моніторингом, у Twitter є дезінформаційний кластер з шістьма автоматизованими обліковими записами у ядрі, включно з обліковими записами, які видавали себе за президента РФ Володимира Путіна і українського президента Володимира Зеленського.
«Більшість новин, які розповсюджуються цим кластером, були розміщенні на чотирьох веб-сайтах, які засновані у Росії і розміщують контент російською мовою. Багато з облікових записів були створені кілька років тому і змінили свої ідентифікатори, у тому числі з початку року».
За даними аналітиків комісії, акаунти часто не діють. Однак у певні моменти їх використовують для поширення автоматичних повідомлень.
Така інформація може підтвердити той факт, що Росія все ж втрутилась у вибори в Україні. Такі боти дезінформують та розгублюють населення. Проте виборці повинні знати про намагання вплинути на них.
Для того, щоб хтось інший не міг керувати вашою думкою та вводити в оману, потрібно вміти розрізняти ботів та фейкові сторінки від справжніх. Обов`язково перевіряйте акаунти людей, котрі можуть долучатись до вас у друзі чи надсилати вам повідомлення. Боти імітують людей, тому на головних фото у них зазвичай картинки з Інтернету. Також боти не публікують жодної особистої інформації, тому загалом на сторінці буде порожньо. Якщо сторінка створена кілька днів тому, а записів на ній уже більше десятка, то це також скоріш за усе бот. Такі сторінки активні й вночі, тому бот постійно усе коментує та поширює, а на ваші особисті повідомлення він наврядчи відповість. Якщо перевіряти та дотримуватись хоч б кількох пунктів із переліку, то ви не попадетесь на гачок.

          Олена Савчук для Ukraine live

          За матеріалами:
 https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/rosiya-posilila-robotu-botiv-dezinformatoriv-z-viboriv-v-ukrajini-50032814.html

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...