facebook

Обмін ув’язненими не відбувся: чому та коли чекати українців додому

Вночі, 30 серпня, генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив, що між Російською Федерацією та Україною розпочався обмін ув’язненими

Пізніше Офіс президента України спростував цю інформацію та запевнив, що переговори між країнами тривають.

Тема обміну українських полонених доволі складна, потребує уваги та часу. Але не зрозуміло, чому окремі посадові та не посадові особи, не знаючи всієї ситуації, роблять безвідповідальні дезінформаційні та фейкові заяви без даних із підтвержденням, – говорить політичний експерт Олександр Мусієнко.

Говорити про такі факти мають лише офіційні представники, які долучені до переговорного процесу щодо обміну ув’язненими.

Та все ж сподівають, що найближчим часом полонені українці повернуться до України. І цьому є певні передумови.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На зустрічі у Франції Еммануель Макрон та Володимир Путін торкнулись цієї теми, і очевидно, що президент Франції пообіцяв президенту РФ потепління у відносинах між країнами в обмін на полонених українців.

Наступного тижня міністр з питань Європи і закордонних справ Франції має відвідати Росію, і я думаю, він поцікавиться цим питанням.

Українська сторона теж веде переговори за допомогою французької сторони. Проте можливі ускладнення та труднощі, оскільки обмін ув’язненими відкладається.

Найближчим часом має відбутись звичайний обмін ув’язненими без додаткових зобов’язань. Але, можливо, підніматиметься питання підготовки порядку денного до майбутньої зустрічі у нормандському форматі. Мається на увазі подання плану міністра закордонних справ РФ Лаврова, тобто плану Штайнмаєра, який передбачає виконання політичної частини Мінських домовленостей з українського боку. І лише тоді Росія виконуватиме безпекову частину.

Без цього буде важко досягти прогресу у нормандському форматі.

Наразі важко сказати, що обіцяють для повернення українських політв’язнів, але після обміну теперішня влада повинна дати роз’яснення, на яких умовах, як поверталися полонені та що було предметом домовленості.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...