facebook

Українцям видадуть компенсацію за землю:для кого “розщедриться”держава

Які зміни очікуються на ринку землі після прийняття нового законопроекту.

Для українських фермерів, які виявлять бажання збільшити земельний банк, у Мінекономіки анонсували компенсації. Для них після зняття мораторію в Україні будуть діяти механізми компенсації за кредитами.

Про зміни на ринку землі повідомив заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький.

“Потрібно взяти кредит, придбати, подати документи й отримати компенсацію, як зараз діє компенсація за іншими напрямками … При цьому потрібен статус сільгоспвиробник”, – пояснив заступник міністра.

Тарас Висоцький уточнив, що мається на увазі компенсація на рівні облікової ставки НБУ – 16,5%. В подальшому заплановано запуск Фонду часткового гарантування, який спростить доступ до кредитування.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Повідомляється, що придбати у власність землю сільськогосподарського призначення в Україні зможуть тільки резиденти України – юридичні та фізичні особи. На іноземців й надалі будуть поширюватися обмеження норм чинного законодавства.

“Згідно з чинним Земельним кодексом, іноземці не можуть купувати й отримувати у власність будь-які землі. Стаття 82 – її дія триває”, – зазначив він.

Заступник міністра застеріг про заплановані обмеження концентрації землі у власності пов’язаних осіб. Розмір обмеження складає максимум 15% в межах області і не більше піввідсотка – в межах країни. Норми не будуть поширюватися відносно орендованих земель.

Державні та комунальні землі продаватимуть через аукціон, де стартовою ціною буде нормативна грошова оцінка. Законопроект щодо відповідних норм та принципів подадуть до 1 жовтня.

Оскільки раніше президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення саме до 1 жовтня, а Верховній Раді – скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Володимир Зеленський під час візиту до Туреччини анонсував, що ринок землі в Україні буде створено найближчим часом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...