“Культовий роман про самогубство”: Чому повісилася 14-річна школярка

“Культовий роман про самогубство”: чому повісилася 14-річна школярка

У Тернопільській області 14-річна дівчинка наклала на себе руки. Правоохоронці та місцеві жителі вважають, що Віта С. стала жертвою популярної в мережі книги “50 днів до мого самогубства”.

Це вже не перший випадок, коли в смерті підлітка підозрюють саме цей роман. Детальніше – в матеріалі.

Захопилася книжкою про самогубство?

Село Надрічне, де трапилася трагедія з 14-річною Вітою, досі не може отямитися. Школярка повісилася у сараї в дворі свого будинку. Тіло дівчинки виявила її 85-річна бабуся. Вона вийняла внучку із зашморгу, але було вже пізно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Це страшна й сумна історія. Ніяких причин покінчити життя самогубством у Віти не було. Ми досі шоковані. Все це пов’язано із соціальними мережами, з однією з так званих груп смерті. У поліції нам сказали, що це перший подібний випадок в області”, – розповів голова Надрічнянської сільської ради Володимир Баран.

А також уточнив, що ситуація з підлітком пов’язана з книгою “50 днів до мого самогубства” Стейса Крамера. “В інтернеті є багато подібних спільнот, які називаються “50 ДДМС” – за скороченою назвою цього видання”, – каже він.

У поліції Тернопільської області смерть дівчинки не коментують. Правда, неофіційно говорять, що вона не перебувала в групах смерті на кшталт “синього кита”, але дійсно захоплювалася цим романом. Після трагедії в школі Надрічного поліція провела бесіду зі школярами.

Ходила до церкви й співала на концертах Віта С. жила з бабусею. Тато дівчинки служив в АТО, а деякий час тому батьки розлучилися. Обоє їздять на заробітки до Польщі, як і багато жителів західної України – три місяці проводять за кордоном, заробляючи гроші, а три місяці – вдома.

Про них відгукуються як про добрих, працьовитих людей. “Сім’я хороша, за сільськими мірками мають середній достаток, нормальні вони”, – каже Володимир Баран.

Дівчинку виховували в любові до церкви. На ранніх сторінках у соцмережах Віта публікувала фото зі свого причастя, де зображена в красивій білій сукні ніби наречена.

Та й у школі про неї говорять тільки хороше. Вона часто виступала на концертах у рідному селі й у Тернополі – співала, танцювала. І ніщо не віщувало біди.

Правда, не так давно у Віти з’явилися сторінки, де на заставному фото зображена дівчинка з блакитними волоссям. Саме так виглядає героїня кНе перший випадок в Україні

Не перший випадок в Україні

Уже не вперше в Україні у смерті підлітка підозрюють саме цю книгу. Три роки тому на Волині дві дівчинки-подруги, 16 і 14 років, також повісилися з різницею у декілька тижнів. Обидві вони захоплювалися цим виданням, проводили час у соцспільнотах, де його обговорюють.

У соціальних мережах, особливо заборонених в Україні, таких як “ВКонтакте” дуже багато спільнот на кшталт “50 ДДМС”. У них публікують цитати з цієї книги, а фанати намагаються написати продовження роману. До того ж часто в цитатах йдеться про самогубство.

В книзі йдеться про 16-річну Глорію, яка через певні проблеми й розлучення батьків збирається звести рахунки з життям. Але дає собі термін – 50 днів, щоб розібратися в собі. Правда, в кінці книги героїня відмовляється від своїх планів.

Що радять психологи

Фахівці кажуть, що далеко не всі підлітки схильні до такого впливу. “Зазвичай це діти з крихко психікою. Наприклад, які залежні від інших, хочуть відповідати чиїмсь очікуванням, і щоб їх любили батьки”, – вважає віцепрезидент Української асоціації психоаналізу Володимир Мамко.

А психологиня Дар’я Литвинова звертає увагу на те, що часто дорослі надто зайняті собою й не звертають уваги на дітей.

“Звичайно, багато батьків змушені заробляти на життя за кордоном або працювати день і ніч, щоб прогодувати сім’ю. Але це не означає, що ми повинні не звертати уваги на своїх дітей. Багато дорослих самі вечорами, замість того, щоб поговорити з сином чи донькою, сидять в інтернеті або займаються своїми справами. Тому підлітки шукають визнання серед своїх однолітків.

І головне для них – будь-якою ціною стати впізнаваними в колі однокласників, друзів. Чим більше про тебе говорять, тим краще. Тому потрібно частіше спілкуватися зі своїми дітьми. Елементарно – спекти пиріг, налити чаю й посидіти разом. Покажіть підлітку, що ви такі ж, як і він, теж із якимись невдачами, проблемами, пораненою душею. Що в школі з вами теж відбувалися неприємності, але ви живете. І він може жити”, – зазначає Литвинова.

annashchesna

Recent Posts

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

5 години ago

Українцям безкоштовно вставлятимуть зуби: на яких умовах

Подробиці Українці зможуть безкоштовно зробити протезування зубів Міністерстві охорони здоров'я спільно з Національною службою здоров'я…

5 години ago

Виплату пенсій зупинено: у ПФУ попередили – потім дадуть за всі місяці, але з умовою

Подробиці Українські пенсіонери із числа ВПО, які не пройшли ідентифікацію, отримають свої кошти, як тільки…

8 години ago

В Україні до єдиного реєстру військовозобов’язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок – адвокат

До Єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок від 17 до…

9 години ago

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

11 години ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

13 години ago