facebook

У Венеції готуються до фестивалю української культури “УКРО 2019”

П’ятий Ювілейний фестиваль української культури “УКРО 2019” пройде 6 жовтня на півночі Італії у Куарто-д’Альтіно (Венеція).

Про це повідомляється на сторінці заходу у Facebook.

“У нас 16 виконавців, 12 ярмарків та 6 майстер-класів. Буде цікаво!”, – обіцяють організатори свята – “Громада УГКЦ у Венеції” та “Українська школа Св. Марка у Венеції”, що отримали перехідне право на проведення фестивалю шляхом перемоги на фестивалі “УКРО 2018” у м. Падова.

Серйозна підготовка до фестивалю української культури тривала не один місяць. Оргкомітет “УКРО 2019” підготував різноманітну насичену культурну програму і грандіозний український обід, в рамках якого цьогоріч планують нагодувати 700 осіб – на дві сотні більше, ніж торік.

Як зазначається у Положенні про проведення фестивалю “УКРО 2019”, метою заходу є “сприяти популяризації української культури різних жанрів на території Італії серед української діаспори, італійського населення та іноземних громад” та “створювати імідж України як країни з різноманітною та багатою, сучасною та старовинною культурою”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Фестиваль дає можливість для асоціацій, українських спільнот та громадян, що постійно проживають на території Італії, продемонструвати самодіяльні колективи, запропонувати талановитих митців, співаків та танцюристів українського походження, доносити українську культуру до іноземного суспільства та сприяти культурному обміну.

Захід проходить українською та італійською мовами за участю українських та італійських ведучих.

До участі на конкурсній основі з правом виборювання місця проведення наступного фестивалю допускаються громадські спільноти, асоціації та інші колективи української діаспори, що мають осередки в Італії з можливістю провести в себе наступний фестиваль. У якості гостей участь можуть взяти громадяни і колективи (у тому числі дитячі, що не належать до асоціацій), які не зможуть провести у своєму місті майбутнього фестивалю у випадку виграшу.

У рамках конкурсної програми колективи можуть представляти у своїй програмі виступу хореографічні постановки, музичні твори, уривки спектаклів, декламування, пісні. Виступи мають відповідати українській тематиці, допускаються різні жанри та стилі.

Учасники позаконкурсної програми представляють один номер виступу, який має відповідати українській тематиці або бути наближений до контексту фестивалю.

Оцінюватиме таланти конкурсантів журі – народне (оплесками) і професійне, члени якого мають певну фахову підготовку у галузях мистецтва, моди, сценографії, літератури, народних ремесел тощо і беруть участь в оцінюванні виступів на волонтерських засадах.

За підсумками конкурсної програми журі визначає переможця фестивалю, який бере на себе відповідальність за організацію фестивалю української культури “Укро-2020” за місцем розташування громади, асоціації, тощо. Учасники фестивалю нагороджуються грамотами у різних номінаціях.

Невід’ємною складовою фестивалю української культури є презентація народних ремесел. Заохочується участь майстрів з кераміки, ткацтва, плетіння, розпису писанок, петриківського розпису, вишивки, різьби по дереву, виготовлення ляльки-мотанки тощо та ремісників українського походження, що займаються сучасним видом мистецтва: ювелірне, шкіряне та ін.

Охочих детальніше опзнайомитися з різними видами народної творчості запрошують на майстер-класи. Один з них, зокрема, проведе українська художниця і майстриня петриківського розпису Галина Кулага, яка живе в Італії. Вона брала участь у виставках в Україні та провела дві персональні виставки в Італії.

Під час фестивалю гостей та учасників частуватимуть стравами національної української кухні. А молодіжна складова оргкомітету фестивалю підготувала цікаву програму для малечі.

На святі української культури відбудеться показ моделей одягу, наближеного до автентичного національного костюму, та сучасних моделей етноодягу.

У рамках фестивалю проходитиме призова лотерея, нагородами в якій є вироби народних майстрів (зокрема, продукція фабрики авторського скла зі Львова, виріб з петриківським розписом від майстрині українського народного декоративного розпису Галини Кулаги з італійського Больцано, два квитки від української авіакомпанії МАУ на подорож з Італії до України чи навпаки тощо). Суперпризом у цьогорічній лотереї буде паломництво до Святої Землі.

У рамках заходу українці Італії також проведуть флешмоб #FreeMarkiv на підтримку несправедливо засудженого в Італії бійця Нацгвардії України Віталія Марківа, якого засуджено до 24 років позбавлення волі. “Українці, проявіть національну свідомість, долучіться до проведення флешмобу! Цим ми засвідчимо єдність нації, вболівання за земляка та, зрештою, позицію України щодо збереження Незалежності”, – звернулася до співгромадян волонтерка з Мілана Леся Цибак.

Відкривати фестиваль старанно готується старша група Української школи св. Марка у Венеції, яка разом з усією громадою торік виборола 1-е місце IV фестивалі української культури в Падові “УКРО 2018”. Для зручності гостей оргкомітет “УКРО 2019” розмістив детальну програму фестивалю і рекомендації щодо того, як краще дістатися на захід громадським транспортом.

“Ми готуємось і чекаємо багато гостей! Усіх радо запрошуємо, приїжджайте у вишиванках, а ще більше – з гарним настроєм, щоб по-українсько-венеціанськи повеселитись й духовно збагатитись Зустрінемося на “Укро-2019″!”, – запрошують організатори і нагадують адресу: Piazza San Michele 50, 30020 Quarto d’Altino (VE).

“Впевнена, що в цьому році фестиваль “UKRO 2019” набере ще більшого розмаху і дасть змогу іншим народам ознайомитися із нашою культурою. Уклін організаторам, це гігантський труд! Але завдяки саме їм ми, українці різних куточків Італії, зможемо зустрітися і провести разом один чудовий день. Успіху усім!». – написала у соцмережі одна з членкинь цьогорічного журі Світлана Нікітенко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...