facebook

Повторюваність є головною силою російської пропаганди

Мабуть, кожному українцю важко уявити своє життя без Інтернету та соціальних мереж. Проте, все частіше ми забуваємо про те, що у цій світовій павутині можемо отримати не тільки хороший настрій чи спілкування з близькими людьми. У час, коли в нашій країні триває війна, а з нею все потужнішим стає інформаційний тиск ворога на громадян.

Чи не кожна людина читатиме ту інформацію, яка зацікавила гучним заголовком чи привабила яскравим фото. Ворог невпинно працює над тим, щоб затьмарити свідомість наших громадян. Тому перед тим, як відкривати ту чи іншу новину, варто пересвідчитись у її правдивості.

Українське інтернет-видання «Тексти» щотижня аналізує теми та інтонації у проросійських сайтах, сайтах «зливних бачках» в ОРДЛО. Кожного тижня перевіряють 18 ресурсів, які працюють в окупованому  Донецьку та Луганську, та 61 ресурс, які працюють по Україні.

Зазвичай, саме на таких ресурсах з дуже низькою якістю можуть зустрічатись вигадані, переписані новини. Потрапляє вона туди, в більшості випадків, за гроші. Якщо на великих проросійських сайтах удають, що ще дотримуються журналістських стандартів, то на малих – ні. Все, що хоче сказати російська пропаганда, там і пишуть. Багато таких сайтів навіть пов’язані із Росією напряму. Інші ж є суто українськими та є бізнесом для людей.

Аналізуючи дезінформацію вдається і виокремити теми, які можуть підігравати російській пропаганді. До них потрапляє 60% новин з України, та 80-90% – повідомлень із сайтів, які працюють на окупанта. Принцип агресора простий – видавати повідомлення з багатьох джерел та приблизно з однаковим меседжем. Саме повторюваність є головною силою російської пропаганди.

Тому, аби не потрапити під російський вплив, потрібно слідкувати за тією інформацією, яка потрапляє вам на очі. Щоб не вестися на повідку окупанта, українці самостійно повинні відкидувати непотрібну, неправдиву та зайву для себе новину. Варто пам’ятати, що фейкові меседжі публікують на неякісних та маловідомих сайтах. Черпайте інформацію лише з тих ресурсів, у яких ви точно упевнені. А ще краще – перевіряйте отримані дані кілька разів та на різних сайтах з кращою репутацією.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Олена Савчук для Ukraine live

За матеріалами:

www.radiosvoboda.org/a/donbss-realii/30220202.html?fbclid=IwAR1hbsdojMlSBjqSKHSm8W1m6RGY28antCyMCCxAMOc1KmeZBZfKnFUDEu0

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...