facebook

Як захистити себе від епідемії фейків?

Вже не перший рік триває інформаційна війна та тиск зі сторони Російської Федерації. Щоб затьмарити свідомість українців, обманути та запустити інформацію, вигідну їм, сторона агресора вигадує найрізноманітніші способи просування своєї пропаганди. Щоб похитнути соціально-політичну ситуацію у країні, у Росії вигадують все нові й нові способи. Для поширення своїх новин РФ використовує різноманітні сайти, соціальні мережі й молодих людей, які це все поширють.

У Росії навмисно наймають студентів або молодіжні угрупування для розповсюдження вигідної їм інформації в мережі. Прокремлівські люди використовують повідомлення, які або підтримують певні політичні сили, або пригнічують інші, чи просто сіють нерозуміння серед населення. Також, використовують ЗМІ, масово втручаються у вміст та акаунти соціальних медіа і тролінгу.

Все ж таки, як відрізнити справжню новину та захистити себе від епідемії фейків?

  1. Будьте уважні до заголовків.

Фейкові новини часто мають яскраві назви, написані великими літерами зі знаками оклику. Якщо заголовок здається вам неймовірним, то, швидше за все, так воно і є.

  1. Придивіться до адреси URL.

Обов’язково перевірте назву ЗМІ: для розкрутки чуток часто створюють копії відомих сторінок або сайтів. Від оригіналів вони можуть відрізнятися парою літер у веб-адресі або доменом – такі деталі легко не помітити.

  1. Перевіряйте джерела.

Переконайтеся, що новину розмістило видання, якому ви довіряєте. Якщо матеріал написаний невідомою організацією, почитайте про неї. Як правило, на сайтах інтернет-видань є вкладка «Редакція» або «Про нас». Звичайно, довіряти новині можна більше, якщо її опублікували одразу декілька великих ЗМІ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але навіть у відомих виданнях іноді з’являється неточна інформація або невірне трактування подій. Перевірте, кого цитують автори повідомлення. У хорошому журналістському матеріалі має бути як мінімум два джерела: інформаційні агентства та свідки подій.

Пам’ятайте, що фейки поширюються у 6 разів швидше за правду!

  1. Слідкуйте за помилками.

Багато фейкових сайтів допускають грубі помилки в орфографії та пунктуації.

  1. Уважно придивіться до фото та відео контенту.

Неправдиві новини містять підроблені фотографії та відео. Іноді фото можуть бути справжніми, але вирваними з контексту – неактуальні, зроблені в іншому місті, тощо.

  1. Звертайте увагу на дати – дату публікації і ті дати, про які йдеться в новині.
  2. Пошукайте таку ж новину в інших виданнях.
  3. Будьте пильні.

Навіть перевірені джерела можуть помилятися. Ставтеся критично до того, що читаєте, і діліться тільки достовірною, на вашу думку, інформацією. Факти, на відміну від фейків, рідше стають вірусними.

Тому аби не стати жертвою російської пропаганди, варто бути уважнішим користувачем в мережі. Потрібно завжди пам’ятати про те, що ворог залишається завжди на сторожі і завжди готовий забруднити нашу свідомість неправдою.

Олена Савчук для Ukraine live

За матеріалами:

www.5.ua/svit/rosiia-vykorystovuie-molod-dlia-kiberpropahandy-doslidzhennia-201040.html?fbclid=IwAR1hbsdojMlSBjqSKHSm8W1m6RGY28antCyMCCxAMOc1KmeZBZfKnFUDEu0

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...