facebook

Експерти порівняли роботу Зеленського і Порошенка

КВУ провів аналіз діяльності президентів України у сферах зовнішньої політики,безпеки та оборони, а також взаємодії з парламентом.

Комітет виборців України порівняв роботу президентів Володимира Зеленського та Петро Порошенко у сферах зовнішньої політики, безпеки і оборони, а також взаємодії з Верховною Радою, повідомляє прес-служба КВУ у вівторок, 3 грудня.

Так, згідно з аналізом, президенти за перші півроку перебування на посаді скоїли майже однакову кількість закордонних візитів, однак діючий глава держави зареєстрував у парламенті вдвічі більше законопроектів і провів вдвічі менше засідань РНБО.

Відзначається, що стосовно зовнішньополітичної діяльності, розглядався показник кількості зарубіжних візитів президентів. Так, Зеленський за 6 місяців (період з 20 травня по 20 листопада 2019 року) зробив 8 зарубіжних візитів (в Бельгію, Німеччину, Канаду, Туреччину, Польщу, США, Латвію та Японії), а Порошенко за період з 7 червня по 7 грудня 2014 року здійснив 9 візитів (Бельгія (двічі), Білорусь, Великобританія, США, Канада, Італія, Словаччина, Молдова).

Крім того, за даними КВУ, в сфері безпеки і оборони розглядалася частота проведення засідань РНБО, в цілому за перші півроку президентства Порошенка Рада безпеки скликалася вдвічі частіше, ніж при Зеленському: 8 засідань проти 4.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У частині взаємодії з Верховною Радою експерти розглянули успішність законодавчих пропозицій обох президентів: у Порошенка законами стали 70% його законопроектів, у Зеленського – 24%.

При цьому в КВУ помітили, що кількісні показники зареєстрованих законопроектів у Зеленського вдвічі вище, ніж у Порошенка – 45 проти 20. Так, за період з 20 травня по 19 листопада Зеленський зареєстрував 45 проектів законів, з яких було прийнято 11 або 24%. Основну увагу Президент приділив питанням правової політики і правосуддя – цій тематиці присвячено 42% поданих проектів законів, у тому числі законопроекти, що стосуються змін до Конституції. Крім того, третина законопроектів стосувалася питань правоохоронної діяльності та антикорупційної політики.

Порошенко за перші півроку роботи зареєстрував 20 законопроектів, з яких було прийнято 14 або 70%, а основна тематика стосувалася зовнішньої політики і сфери безпеки та оборони (70% поданих документів).

Також експерти проаналізували роботу урядів, взявши до уваги показник успішності законодавчих пропозицій.

За перші три місяці роботи А. Гончарука цей показник склав 14%, у Яценюка – 26%. Так, урядом Гончарука за період 29 серпня – 21 листопада 2019 року було подано 63 проекти законів, з яких стали чинними законами 9. Ще 2 закони були підтримані Верховною Радою, але вони чекають підпису Президента. З представлених проектів законів половина стосувалася сфери податків, бюджету, економічної, фінансової та промислової політики”, – розповіли в КВУ.

У той же час, в уряду Яценюка показник успішності законів склав 26% (подано за перші три місяці роботи, з 2 грудня 2014 року по 1 березня 2015 року, 65 проектів законів, з яких було прийнято 17). Що стосується розподілу за сферами, то 49% проектів законів, поданих урядом Яценюка, стосувалися сфери податків, бюджету, економічної, фінансової та промислової політики.

У частині порівняння роботи Верховної Ради IX і VIII скликань були проаналізовані такі статистичні показники, як кількість прийнятих законів, кількість поданих законопроектів і кількість проведених пленарних засідань.

Результати такі: ВР IX скликання – прийняті 72 закони, подані 1193 законопроекти, проведені 39 пленарних засідань; ВР VIII скликання – прийнято 60 законів, поданий 1831 законопроект, проведені 28 засідань.

У КВУ додали, що інформація для порівняння була отримана у відповідь на інформаційні запити в МЗС і РНБО, а також шляхом моніторингу роботи Верховної Ради.

“Не дивлячись на те, що новий президент працює вже півроку, а уряд і парламент – по три місяці, поки що мало уваги приділяється статистичними показниками їх роботи. Зате переважає емоційна оцінка, яка не базується на цифрах. Зокрема, і для порівняння діяльності нової влади з так званими попередниками. Хоча насправді кількісні результати роботи часто цілком можна порівняти”, – заявив голова КВУ Олексій Кошель.

За його словами, незважаючи на активні розмови про “турборежим” кількісні показники роботи ВР нинішнього скликання не набагато вище, ніж у парламенту VIII скликання, законодавча продуктивність роботи уряду Яценюка була майже вдвічі вища, ніж у Гончарука, а в Порошенка і Зеленського майже однакова кількість зарубіжних візитів за перші півроку роботи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...