facebook

4 поради від Карла Сагана, які змінять ваше сприйняття світу

Яким би стало ваше життя, якщо б з нього зникли помилки і самообман, сліпа віра в “авторитетні” думки і неперевірені припущення? Якщо вам близькі пошуки правди, постійний розвиток і гнучкий погляд на проблеми, то чотири життєвих правила астрофізика Карла Сагана допоможуть вам змінитися в кращу сторону.
 67

Люди можуть обманювати себе роками, приймаючи бажане за дійсне і не ставлячи під сумнів вельми сумнівні речі. Це стосується всіх сфер життя, починаючи від дрібних помилок в побуті і закінчуючи набагато серйознішими подіями, які здатні зруйнувати життя. То що ж важливіше: пошуки правди чи приємні ілюзії?

Сьогодні ми розповімо вам про життєві правила Карла Сагана, американського астронома та астрофізика, який присвятив своє життя пошукам істини, висунув безліч гіпотез про космос, які до цих пір не спростовані, і допомагав простим людям більше дізнатися про те, як влаштований наш Всесвіт.

Застосовуючи ці чотири правила у своєму житті, ви зможете дізнатися і зрозуміти набагато більше, стати ерудитом і хорошим оповідачем, борцем за правду і справедливість, і просто життєрадісною людиною, яка завжди знає, що на проблему можна подивитися з різних сторін.

Комплект для виявлення неправдивої інформації

Саган був перш за все вченим, і це визначало його особливий погляд на світ. У своїй останній книзі “Світ, повний демонів. Наука — як свічка в темряві” він розповів про те, що можна назвати “комплектом для виявлення нісенітниці”.

Цей комплект допомагає протестувати аргументи і з’ясувати, яка інформація неправдива. Це відмінний інструмент для розвитку критичного мислення. Ось частина цього “набору”:

– скрізь, де це можливо, повинно бути незалежне підтвердження фактів;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– заохочуйте до дискусій з використанням доказів між прихильниками різних точок зору;

– аргументи “авторитетних” фахівців важать не більше, ніж висловлювання інших учасників дебатів. “Авторитети” помилялися в минулому, то чому вони не можуть зробити це і зараз? В науці немає поняття “авторитети”, в крайньому випадку тут є експерти;

– не використовуйте тільки гіпотези і здогадки. Якщо залишилися незрозумілі моменти, постарайтеся знайти для них пояснення. Потім придумайте, як можна перевірити ці пояснення за допомогою тестів і спростувати всі, крім одного — правильного. Так у вас буде набагато більше шансів натрапити на правильну відповідь, ніж просто вчепитись за першу-ліпшу теорію, яка здається вам вдалою;

– не варто впиратися в ідею тільки тому, що вона ваша. Ваші гіпотези — це тільки черговий пункт на шляху до знання. Запитайте себе, чому ви віддаєте перевагу саме цій ідеї, порівняйте її з альтернативними думками, подумайте, що змусило б вас відмовитися від неї. Якщо ви самі не придумаєте цього, придумають інші.

Цей набір порад підійде не тільки для науки. Він хороший для суперечки або обговорення — від передвиборних дебатів до суперечок за обіднім столом. Чим краще ви визначаєте неправдиву інформацію, тим міцнішими будуть ваші аргументи і більш правильними висновки.

Уважно вивчайте власні переконання

Якщо людина хоче, щоб щось виявилося правдою, вона дуже легко починає вірити в це. Особливо, якщо це неможливо довести. Ось уривок зі спогадів дочки Карла Сагана про розмови з батьком. Астрофізик намагався пояснити дочці, що він думає стосовно існування загробного життя:

Він дуже м’яко сказав мені, що інколи небезпечно вірити в щось лише тому, що ти хочеш, щоб це було правдою. Ти можеш сильно помилитися, якщо не поставиш під сумнів свої переконання, і особливо думки “авторитетних” людей. Він сказав, що все, що дійсно існує, може бути перевірено дослідженням.

Це стосується не тільки загробного життя і вашої релігії, але й може бути застосовано до всіх ваших переконань в цьому житті.

Частіше перевіряйте свої переконання: будь-яке з них, навіть “залізобетонне”, може виявитися помилковим.

Пам’ятайте про своє місце у Всесвіті

Дуже легко загубитися в своїх проблемах і забути про решту світу. У вступній промові, присвяченій знаменитому знімку Pale Blue Dot (“Блідо-блакитна точка”, фотографія планети Земля, зроблена з максимально можливого віддалення від неї за допомогою зонда “Вояджер-1”), Карл Саган нагадував про те, яке велике значення ми надаємо своїм проблемам і як мало вони насправді означають в порівнянні зі Всесвітом. Ось уривок цієї мови:

Наше позерство, наша уявна значимість, ілюзія про наш привілейований статус у Всесвіті —  все це зникає в порівнянні з цією точкою блідого світла. Наша планета — лише самотня порошинка в навколишній космічній пітьмі. У цій грандіозній порожнечі немає ні натяку на те, що хтось прийде нам на допомогу, щоб врятувати нас від нашого ж невігластва.

У своїх книгах і в міні-серіалі “Космос” Карл Саган продовжує розкривати цю тему. Подібні ідеї він повторював і своїй дочці:

В цю секунду ти живеш. Це дивовижно. Якщо ти віриш у те, що мільйони різних варіацій ведуть до народження однієї конкретної особистості, ти повинна бути вдячна за те, що ти — це ти в цю саму секунду. Подумай про неймовірну кількість потенційних альтернативних Всесвітів, де твої прабатьки ніколи не зустрілися і ти ніколи не будеш існувати.

Більш того, ти маєш бути задоволена, що живеш на планеті, де можна дихати повітрям, пити воду і любити тепло найближчої до нас зірки. Ми пов’язані через ДНК з поколіннями предків і навіть більше — з усім Всесвітом, тому що матеріал для кожної клітини нашого тіла був приготований в серцях зірок. Ми складаємося з зоряного матеріалу.

Усвідомлення таких масштабів і свого місця в цьому світі приносить задоволення і незвичайні відчуття, але що можна отримати крім них?

Як бачите, можна подивитися на будь-яку проблему з різних точок зору: в масштабах вашого життя ваші проблеми дуже багато означають, але в масштабах однієї планети вони ніщо, не кажучи вже про масштаби Всесвіту.

Коли ви вирішуєте проблеми або стикаєтеся з негативом і болючими спогадами, просто спробуйте подивитися на це з іншого боку і побачите, що все не так погано.

Урізноманітнюйте свої знання

Застрягти в одній галузі знань дуже легко, витрачаючи на неї весь свій час. Однак відомо, саме незвична для вас діяльність допомагає розвивати здібності. Прагнення урізноманітнити свої знання допомагає зрозуміти, що вам завжди є над чим працювати.

Саган знав про це, і не дивлячись на те, що більша частина його часу йшла на вивчення космосу, він знаходив час і на інші справи. Ось список книг для прочитання з Бібліотеки Конгресу, який показує, наскільки різноманітними були інтереси Карла Сагана:

1. Повість “Амораліст”, Андре Жфд
2. Трагедія “Юлій Цезар”, Вільям Шекспір
3. “Держава”, Платон.
4. “Історія західної філософії: Кант і дев’ятнадцяте століття”, том IV, Джонс
5. “Освіта — шлях до свободи”, Роберт Мейнард Хатчинс

Це тільки деякі теми, якими цікавився Саган. У його списку прочитаної літератури була величезна кількість творів, включаючи розповіді сучасних авторів на кшталт Хакслі і Бредбері.

Саган розумів, як важливо урізноманітнити свої знання в сфері науки найрізноманітнішими відомостями про реальний світ — від політики і філософії до художньої літератури.

Нові знання в різних областях забезпечують свіжий погляд на речі і розвивають креативне мислення.

Можливо, тому Карл Саган був не тільки видатним вченим, але також відмінним оповідачем і цікавим співрозмовником.

Тож, якщо ви професіонал у своїй справі або навіть в декількох, завжди знайдуться сфери, в яких ви нічого не тямите і не знаєте. Перед вами величезний океан інформації. Не зупиняйтесь вивчати цей світ, і ви станете ерудованою та цікавою для інших людиною.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...