facebook

Нові купюри вже завтра введуть в Україні: Куди подіти старі гроші. Нацбанк попереджає!

В обіг вводяться нові 5 і 50 гривень.

Українцям показали нову монету і купюру, які будуть введені в обіг вже 20 грудня.

У п’ятницю в українських банках з’являться нові гроші: монета номіналом 5 гривень і оновлена ​​купюра в 50 гривень. У Нацбанку відзначили, що введення монети пов’язано з економією, а нової купюри – з захистом від підробок.

Зокрема, представники НБУ відзначили, що тривалість життя монет в кілька разів вище, ніж паперових купюр дрібних номіналів.

«Монети звертаються близько 20-25 років. Зате банкноти номіналами 5 гривень можуть звертатися незначний проміжок часу – в середньому один-два роки, тому банкноти потрібно щорічно друкувати, обробляти і зберігати. У той же час обіг монет вимагає від держави значно менших зусиль і коштів », – пояснили в Нацбанку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Представники регулятора підкреслили, що українцям не потрібно буде спеціально обмінювати паперові 5 гривень на монети: старі купюри будуть замінюватися монетами поступово і зникати у міру природного зносу.

У свою чергу, нові 50 гривень за дизайном будуть схожі на інші паперові купюри нового покоління номіналами 20, 100, 500 і 1000 гривень. Їх дизайн буде схожий на попередні варіанти, але при цьому банкноти будуть відрізняться посиленим захистом.

«Зокрема, покращена рельєфність елементів друку, в тому числі елемента для людей з вадами зору. Змінено і вдосконалені ультрафіолетова і інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків і розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти », – розповіли в НБУ.

Заміна старих купюр буде також відбуватися поступово: нові будуть вводитися в обіг паралельно з ними.

Раніше ми писали про те, що з п’ятниці, 20 грудня, дрібницею стануть і 5 гривень. А в наступному році з’явиться і монета в 10 гривень.

У Національному банку кажуть, що цей крок допоможе заощадити державі близько 1 млрд грн ($ 41 млн), які витрачаються на їх друк.

Відзначається, що монети «живуть» близько 20-25 років, тоді як банкноти номіналом 5 і 10 гривень – в середньому рік-два.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...