facebook

Рада посилила покарання за кнопкодавство

За неперсональне голосування вводиться кримінальна відповідальність,а також штрафи до 85 тисяч гривень.

Верховна Рада на засіданні в четвер, 19 грудня, 261 голосом прийняла законопроект, яким посилюється відповідальність народних депутатів за неперсональне голосування.

Отже, документом встановлюється кримінальна відповідальність за кнопкодавство. Також це буде каратися штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 85 тисяч гривень).

Досудове розслідування таких правопорушень здійснюватимуть слідчі органів Державного бюро розслідувань (ДБР).

Відповідно до закону, апарат ВР повинен забезпечити відеофіксацію голосування депутатами під час пленарних засідань. У разі виявлення кнопкодавства розгляд питання порядку денного, на його вимогу, зупиняється.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначено, що головуючий на пленарному засіданні встановлює наявність відповідного парламентарія в залі засідань ВР, а в разі його відсутності повідомляє Раді про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування і доручає лічильній комісії вилучити картку такого депутата і передати її головуючому на пленарному засіданні.

При цьому після проведення повторного голосування головуючий дає доручення апарату парламенту невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення нардепом вимог щодо особистого голосування. Таке повідомлення разом з протоколом, стенограмою відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом після його підготовки надається голові Ради для направлення в ДБР.

Заяву про кнопкодавство в апарат Ради також можуть подати журналісти, які зафіксували факт неперсонального голосування, надавши відео і фото.

Як відомо, журналісти вже спіймали на кнопкодавстві більше десяти нардепів. Зокрема останній такий факт був зафіксований 18 грудня. А саме нардепи від Опозиційної платформи – За життя Сергій Ларін і Віктор Чорний “винайєшли” цілий механізм, щоб, не торкаючись руками, проголосувати за іншого.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...