facebook

Зеленський змінив правила призову: кого, коли і як заберуть в армію

Президент України Володимир Зеленський підніс несподіваний “сюрприз” українським юнакам, підписавши указ про зниження призовного віку. Тепер на строкову службу в армію будуть забирати з 18 років, а не з 20, як було раніше.

Однак, у Мінобороні стверджують, що указ президента не торкнеться весняного призову 2020 року.

Тільки в листопаді минулого року міністр оборони України Андрій Загороднюк заявляв про свою персональну мету скасувати обов’язковий призов і рухатися на шляху до професійної, контрактної армії за стандартами НАТО.

Більше того, сам президент Володимир Зеленський у своїх передвиборчих обіцянках також заявляв про наміри скасувати призов і зробити армію добровільною.

У документі зазначено, що на строкову військову службу будуть призивати придатних за станом здоров’я громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років. А також старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, у документі також встановлені терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу в 2020 році:

-весняний призов – у квітні-червні;

-осінній призов – у жовтні-грудні.

Кабінету міністрів Зеленський доручив визначити не тільки чисельність українців, які підлягають призову на строкову військову службу, а й обсяги видатків для проведення чергових призовів у 2020 році.

Указ №13/2020 набуває чинності з дня його опублікування.

Однак міністр оборони Андрій Загороднюк частково спростував нововведення – під час весняного призову повістки отримають, як і раніше, тільки юнаки, які досягли 20 років. 18- і 19-річні українці зможуть потрапити в армію лише за власним бажанням.

Зараз же, згідно з новим наказом Зеленського, військкоматам відкрили можливість призову на строкову службу з 18 років, але він не обов’язковий, згідно з рішенням міністра оборони.

“Громадянин віком від 18 до 20 років буде сам вирішувати. У нас же реалізувалася можливість реалізувати його право на призов, яке до цього було обмеженим. Але, якщо громадянину у віці 18-20 років прийде повістка, він може висловити своє бажання не бути призваним, і призваним він не буде. І жодних правових наслідків щодо цього рішення не буде”, – сказав Полуциган.

За його словами, старий указ штучно обмежував право громадянина бути призваним у 18 років, тепер же обмеження знято. А введення норми “за бажанням”, нормалізує взаємовідносини громадянина з державою, коли держава дає можливість, але залишає за ним право.

“Припустимо, у молодої людини в планах закінчити школу й одразу призватися на строкову службу, а потім планувати вступ до ВНЗ, пошук роботи тощо. Ми штучно змінюємо його план, і не даємо йому можливість бути призваним у 18 років. І ось цей дисбаланс виправлений новим указом президента, який відповідає законам України”, – зазначив заступник військового комісара Дніпропетровської області.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...