facebook

“Слава Україні!”: що ми маємо знати про історію гасла

Запореберних сьогодні корчило від гасла “Слава Україні” з уст Ердогана, як, не проти ночі буде сказано, чортів від ладану. Хоча так українців – а надто українських воїнів – вітали і Грибаускайте, і Трюдо, і Джонсон, і Клінтон, і низка інших світових політиків. Оточили, їх, бідних, зі всіх сторін. Але доки вони вважають це гасло виключно бандерівським (про що сьогодні й писали з превеликою образою на турецького президента), я вам нагадаю, що в ОУН(б) перейняли його лише у 1941 році, у той час як відповідне вітання військові використовували вже понад 20 років.

Отож.

Багато хто звик вважати, що гасло “Слава Україні!” народилось на заході України, в лавах УПА на початку 40-х років минулого століття. Однак, скажімо, на Херсонщині це гасло побутувало за двадцять років до того. А вперше його було зафіксовано на зламі XIX і XX століть у Харкові. У середовищі харківської української студентської громади тоді побутувала відповідь “По всій землі слава!”

З початку минулого століття гасло можна було зустріти майже скрізь на території сучасної України, а також на тих землях, де проживали (подекуди проживають досі) етнічні українці і які зараз знаходяться в межах інших держав.

Так, подібне гасло – “Слава Кубані!” – було традиційним привітанням кубанського козацтва, яке у період революції розглядалося як частина українського етносу, а сама Кубанська народна республіка мала бути включена до складу УНР. Цікаво, що відповідь була та, що побутує і сьогодні – “Героям слава!”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відомо, що гасло “Слава Україні!” з відповіддю “Козакам Слава!” було традиційним вітанням у Чорних запорожців – військового формування кавалерії армії Української Народної Республіки, що існувало в 1918-1920 роках (повна назва – кінний дивізіон 2-го Запорізького полку, згодом 1-й полк Чорних запорожців). Є відомості й про те, що матроси військово-морського флоту УНР також використовували гасло “Слава Україні!”.

Піднялося з попелу, після багаторічної заборони, гасло на початку 90-х. Дуже довго вважалося, що воно пішло саме з УПА, проте наведені вище факти говорять про інше.

5 лютого 2018 року Уряд України вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №7549, яким, зокрема, запропонував встановити гасло “Слава Україні! — Героям слава!” як офіційне вітання для військових ЗСУ, однак проєкт не було прийнято. Втім, вже 3 вересня того ж року п’ятий президент України Петро Порошенко запропонував на розгляд парламентарів невідкладний законопроєкт №9036, згідно із яким гасло “Слава Україні!” і відповідь “Героям слава!” були затверджені, як військове вітання ЗСУ. “За” законопроєкт у другому читанні проголосував 271 нардеп, таким чином повертаючи українському війську його питоме гасло та історичну пам’ять.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...