facebook

Від запровадження віз в Росію постраждають 4 млн українців, які туди їздять – Тарасюк

З політичної точки зору на скасування безвізового режиму потрібно йти, але багатьом українцям це ускладнить життя, а на росіян вплине менше, пояснив дипломат

Верховна Рада повинна підтримати постанову про введення візового режиму з Російською Федерацією. У той же час, якщо уряд піде на такий крок, шкода завдається і українським громадянам, які їздять в РФ. Адже, за даними Госпрограслужби, тільки за 2015 рік понад 4 млн українців перетнуло кордон з Росією. Таку думку в коментарі “Сегодня.ua” висловив заступник голови комітету Верховної Ради у закордонних справах Борис Тарасюк.

kordon-z-rosiyeyu

“Якщо говорити про мою особисту позицію, то з політичної точки зору на це потрібно йти (на введення візового режиму – Авт.). Хоча якщо поглянути на людський трафік, за даними Держприкордонслужби кількість українських громадян, які їдуть в Росію значно більше, ніж кількість росіян, які їдуть в Україну. Тому з цієї точки зору шкоди буде завдано саме нашим українським громадянам, які їздять. Звичайно, можна переконувати їх не робити цього, але це реальність і нікуди від неї не подітися. Якщо мені не зраджує пам’ять, понад 4 млн українських громадян щороку перетинають кордон з Росією. Це дуже велика цифра. І звичайно, для них будуть ускладнення в перетині кордону з РФ. У той же час скажіть мені, будь ласка, яким чином вплине використання візового режиму з боку Росії і з нашого боку на неконтрольований ділянку російсько-українського кордону – 409 км (на Донбасі в зоні АТО – Авт.). Чи може це зупинити когось із цих бандитів і терористів? Ні, не зупинить. Ті, хто користувався цією ситуацією, будуть продовжувати, а закон законослухняних громадян, звичайно, торкнеться”, – сказав Тарасюк.

За його словами, ведення візового режиму потягне за собою додаткове навантаження на наших консульських працівників. Але, як вже раніше повідомляв “Сегодня.ua”, приймати рішення щодо введення чи невведення візового режиму буде МЗС і Кабмін. А МЗС, як відомо, проти, як і проти розриву дипвідносин з Російською Федерацією.

“Якщо говорити про дискусії, яка відбулася на засіданні нашого комітету, думки розділилися. Я особисто з політичних міркувань виступав за те, щоб це було зроблено (щоб Україна розірвала дипвідносини з РФ – Авт.). МЗС не погоджувався, у них аргумент один, мовляв, це позбавить наших громадян, які тимчасово перебувають на території РФ консульського захисту. Але я щось не побачив ефективних дій нашої консульського захисту, хоча б через те, що Росія блокує. І потім, розрив дипломатичних відносин автоматично не тягне за собою розрив консульських відносин. Тобто, наші консульства можуть продовжувати свою діяльність. Ну і, врешті-решт, міжнародна практика знає такий досвід, як уповноваження третьої країни, яка б здійснювала ці повноваження від імені країни, яка позбавляється можливості продовження дипвідносин. Як правило, такою країною виступає Швейцарія. Тобто, немає безвихідної ситуації, яку малює МЗС”, – вважає Тарасюк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На питання “Сегодня.ua” про те, що при владі просто не вистачає політичної волі для запровадження візового режиму і розриву дипвідносин з РФ, Тарасюк відповів: “Дивлячись, що ви маєте на увазі під політичною волею? Я можу привести вам ще чимало проблем, які стосуються українсько-російських взаємин, в тому числі і з-за відсутності цієї політичної волі. Наприклад, мною був внесений законопроект, який так і не отримав підтримку до комітеті із закордонних справ про припинення 8 або 9 статей українсько-російського договору. Ви знаєте, що до сих пір в нашому праві через ратифікацію українсько-російського договору міститься фраза про те, що Україна і Росія – стратегічні партнери? Це не абсурд? Абсурд. А цей абсурд не набирає достатньої кількості голосів, щоб його припинити”.

Нагадаємо, за словами голови ВР Андрія Парубія, постанову про введення з Росією візового режиму депутати можуть розглянути вже цього четверга. У той же час, за його словами, це буде політичне рішення парламенту – останнє слово за Міністерством закордонних справ і Кабміном.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...