facebook

Уряд схвалив зміни до резонансного «закону Савченко»

Неприпустимо пом’якшувати відповідальність за тяжкі злочини – Гройсман

Кабінет міністрів схвалив виключення із «закону Савченко» осіб, які вчинили тяжкі злочини. Відповідне рішення було прийнято в ході засідання уряду.

61_main

«Особи виходять на свободу і буквально через тиждень-два здійснюють нове злочин. Ми висловлювали позицію профільного комітету парламенту, депутатам, щоб формула зарахування перебування в СІЗО 1 день за 2 залишалася для тих, хто надійшли легкі або злочину середньої тяжкості», – заявив глава Мін’юсту Павло Петренко.

Глава уряду Володимир Гройсман позицію підтримав. «Неприпустимо пом’якшувати відповідальність за тяжкі злочини. Страшна цифра, 27 умисних вбивств, 12 зґвалтування, розбої, крадіжки, грабежі. За такі злочини треба давати довічне ув’язнення, а не давати можливість через закон виходити тим, хто знову починає вбивати. Ми будемо звертатися до парламенту. Я знаю, що голова ВР і президент це підтримують. Потім наступне, що буде вносити МВС, це теж збільшення відповідальності за такі злочини. Я вважаю, що … краще промовчу», – переконаний він.

Зміни в закон Савченко сьогодні розгляне і профільний комітет Ради. За словами голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожемякиина, комітет розгляне два проекти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 20 вересня зажадав внесення змін в закон і навів такі дані: за законом звільнені 8 200 засуджених і ув’язнених. 34 тис. підлягають звільненню з місць ув’язнення за рік. Із зазначеної кількості вже вийшли 785 вже викриті у вчиненні злочинів, з яких 22 – за умисне вбивство, 18 – нанесення ТТП, 10 – зґвалтування, 405 – крадіжки, 131 – грабежі, 66 – збройні розбої, 39 – шахрайство, 20 – хуліганство та інші злочини.

Нагадаємо, Верховна Рада 26 листопада 2015 р. прийняла закон авторства Надії Савченко «Про внесення зміни до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення в строк покарання». Неофіційну назву документа – «закон Савченко». Закон набув чинності 24 грудня того ж року і передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Правоохоронні органи неоднозначно відгукуються про цьому законі. Зокрема, Мін’юст очікує від Генеральної прокуратури України змін до цього документу. У ГПУ також закликали народних депутатів внести зміни в цей законодавчий акт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...