facebook

Психолог порадила, що почитати з дітьми під час карантину

Психолог порадила, що почитати з дітьми під час карантину

У всьому світі сьогодні відзначають Міжнародний день дитячої книги. Дитячий психолог Ірина Басиста дала поради батькам, що почитати з дітьми різного віку під час карантину. УНН публікує для вас її рекомендації.

“Зараз найменші діти залишаються з батьками. В принципі, і старші також, але вони більш задіяні. З молодшими саме нагода проводити більше часу. Можна читати, якщо говорити про саме найменших, до трьох років, то є книжки-скоромовки, і розвиваючі книги віршиками. Для більш старших дошкільнят – 3-6 років, вони починають знайомитись зі своїм тілом і їм буде цікаво зараз дуже багато книжок, які присвячені цій темі і викладені відповідно мовою дитини, яку вона зрозуміє», – пояснила Ірина Басиста.

Також психолог зазначила, що зараз особливо актуальна тема емоційної обізнаності та емоційної грамотності і цьому також присвячені дитячі книжки.

“Якщо батьки не мали часу раніше, а зараз прийшов той час, коли можна дитину познайомити зі своїм тілом і вже починати з 5-6 років знайомити з темою сексуальності. Є книжка, називається “Поговоримо про це”. І там чим відрізняється хлопчик від дівчинки, як народжуються діти, де їхні кордони тіла – все це описується дуже гарно в цій книжці. Старшим варто купувати книжки про пригоди. Також для дітей є дуже багато казок українською мовою. І вкладання можна перетворити на ритуал, на час дружніх стосунків з дітьми”, – зазначила психолог.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вона також додала, що дітей 8-9 років можна знайомити з фінансовою грамотністю, і буде добре, якщо діти будуть читати, а батьки будуть підключатись і коментувати, а після прочитання обговорювати книгу.

З маленькими дітьми психолог радить читати 5-10 хвилин, але якщо дитина може довше концентрувати увагу – то можна довше. Дітям 3-6 років можна читати до 25 хвилин.

“З більш старшим – півгодини. Це з 7 до 10 років. Це якщо дитина сама читає, бо швидко втомлюється. Якщо батьки – то можна годину, але робити паузи, щоб дитина встигала відпочивати. Ну і підлітки вже можуть самі коригувати час, який вони витрачають на читання. Одні читають 45 хвилин, інші можуть годину, а деякі і півдня можуть читати”, – додала Ірина Басиста.

Також психолог порадила для читання з дітьми різного віку наступні книги:

1. Малечі про інтимні речі – Юлія Ярмоленко.

2. Відверта розмова про це – колектив авторів.

3. Моє дивовижне тіло – Рут Мартін.

4. 365 казок на ніч – Ю.Карпенко.

5. Велика книга почуттів – Ґжеґож Касдепке.

6. Кіра і таємниця бублика – Бодо Шефер.

7. Пес на ім’я Мані або абетка грошей – Бодо Шефер.

8. Велика книга. Забавлянки – Ірина Сонечко.

9. Чудове Чудовисько – Сашко Дерманський.

10. 36 і 6 котів – Галина Вдовиченко.

11. Казка про Старого Лева – Мар’яна Савка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МОН опублікували розклад онлайн-уроків

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...