facebook

Чому українців називають хохлами?

У багатьох інших країнах українців часто називають «хохлами», придумуючи про них все нові і нові анекдоти, але звідки пішло таке прізвисько і чому українців називають хохлами?

Вважається, що слово «хохол» пов’язане з довгим чубом на виголеній голові запорізьких козаків, хоча самі українці називали таку зачіску словом «оселедець». Дослідники стверджують, що слово «хохол» тюркського походження і його можна перевести на сучасну російську мову як «син неба» або «небесний», і з українцями даний термін безпосередньо не пов’язаний.

ukrayinka

Вони пов’язують прізвисько “хохол” зі словами кримсько-татарської мови, при цьому «хо» перекладається як «син», а «хол» – як «сонце.

Етнографи та історики, які вивчали етимологію даного образливого для багатьох українців прізвиська, відзначають, що поняття «хал-гол» сходить до часів татаро-монгольського ярма. Так, з монгольської мови дане словосполучення вони перекладають як «синьо-жовтий», а такі кольори серед багатьох сучасних українських вчених співвідносяться з колірною гамою прапора Галицько-Волинського князівства, роль якого посилюється вже після розпаду Київської Русі.

Відомо, що ще в XIX столітті на території Сибіру «хохлом» могли назвати не тільки українця чи нащадка запорізьких козаків, а й білоруса. Нерідко таке прізвисько отримували і російські переселенці, що перебралися в холодний сніговий край з теплих південних районів Росії, розташованих в її європейській частині. Слово «хохол» вживають і старообрядці-липовани, які проживають і зараз близько дельти Дунаю, в сучасному невеликому містечку Вилкове.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Причому даний термін вони вживають до православних громадян, незалежно від їх національності – і до росіян, і до українців.

Зараз слово «хохол» вживається по відношенню до українців зі значною часткою зневаги. Досить часто росіяни називають Україну «Хохлостаном» або «Хохляндією», а образ етнічного українця асоціюється з широкими шароварами, білою сорочкою, довгими обвислими вусами і чубом на маківці.

До цих пір ходять легенди, що «хохли» живуть на хуторах, розкиданих по українському степу, а їх основною їжею є горілка і свиняче сало.

У численних анекдотах «хохлам» приписується чимало негативних якостей, включаючи дурість і в той же час хитрість, безпрецедентну жадібність і спритність, владолюбство і користь. Неприємні приказки про українців зустрічаються навіть в тлумачному словнику Володимира Даля.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...