facebook

Страсний тиждень 2020: чого не можна робити і головні обряди

Страсний тиждень 2020 – що не можна робити в останні дні перед Великоднем

У понеділок, 13 квітня починається страсний тиждень 2020 року — останній тиждень Великого посту, що передує Великодню. Кожен з днів страсного тижня має особливий сенс, традиції і заборони, яких щорічно дотримуються християни напередодні одного з головних церковних свят, що символізує Воскресіння Ісуса Христа. Як правильно провести страсний тиждень, що можна і не можна робити в Великий понеділок, вівторок, середу, чистий четвер, страсну п’ятницю та велику суботу — читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Великий понеділок 2020

На початку страсного тижня, за традицією, починаються передсвяткові приготування. Люди починають прибирати дома, миють вікна, ті, хтоживуть в приватному секторі, заготовляють дрова і корм для домашніх тварин, щоб по час пасхальних днів не відволікатися на господарство. Великий понеділок, як правило, присвячують розбору накопичених непотрібних речей — все зайве краще викинути, щоб звільнити в житті місце для чогось нового. У Великий понеділок не можна веселитися і сваритися. Особливу увагу важливо приділити їжі — згідно з правилами Великого посту, в понеділок можна їсти один раз в день, ввечері. Дозволена холодна сира їжа без олії (сирі овочі і фрукти, хліб, мед і горіхи).

Другий день Страсної седмиці — Великий вівторок традиційно присвячують одягу. Можна і потрібно прати, шити нові і латати старі речі. Саме час розібрати шафи і перебрати гардероб — там точно є одяг, який ви більше не плануєте носити. Звільнене від старих речей місце в шафі можна заповнити новими речами. Вважається, що придбаний у Великий вівторок одяг довго прослужить. У Великий вівторок також прийнято починати закупівлю продуктів для святкового столу. Важливо не забути про скатертину для застілля: наші предки вірили, що вона має бути білосніжною і ідеально чистою — вважається, хто Великдень з брудною скатертиною зустріне, того цілий рік чекають невдачі. В цілому Великий вівторок потрібно присвятити добрим справам — допомагати нужденним, надавати допомогу близьким. Не можна відмовляти в допомозі в цей день будь-кому — це вважається великим гріхом. Також в цей день не можна думати про погане, лихословити і бажати зла — все це може обернутися великими невдачами в майбутньому. Що стосується Великого посту, то у вівторок, як і в понеділок, дозволені тільки сирі фрукти і овочі, мед, горіхи і хліб.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У Велику середу християни закінчують генеральне прибирання будинку і запасаються яйцями на Великдень — вважається, що куплені в цей день яйця довше зберігають свіжість. В цей день можна починати фарбувати яйця до Великодня. За народними традиціями Велика середа є днем апогею розгулу нечисті, яка намагається збити зі шляху істинного жінок. Тому в цей день заборонено шити, прясти, в’язати і займатися будь-яким видом рукоділля, так як гострі предмети (спиці, голки), як свідчать народні перекази, притягують до себе нечисту силу. У Велику середу, як і в два перші дні страсного тижня, необхідно дотримуватися суворого посту. Їжа тільки рослинна і сира, без масла. Не можна також в цей день влаштовувати весілля, святкувати дні народження та інші мирські свята.

Чистий четвер 2020

Четвертий день страсного тижня християни повністю присвячують очищенню — фізичному та духовному — тому його і називають Чистий четвер. Віруючі встають до світанку, щоб скупатися і приступити до останніх приготувань до Великодня. Четвер — останній день страсного тижня, коли до Великодня дозволена фізична праця. Тому в цей день важливо закінчити прибирання будинку і винести все сміття, щоб не нести з собою в наступний рік старі проблеми. У четвер починають пекти паски. За повір’ям, якщо перша випечена паска вийшла рум’яною, то це на щастя, якщо куліч підгорів — до неприємностей. Є цікава прикмета для дівчат і жінок на Чистий четвер. Вважається, що якщо вмиватися рано вранці холодною водою з срібного посуду, то можна на цілий рік зберегти здоров’я, молодість і привабливість.

Страсна п’ятниця 2020

Страсною, або Великою називається п’ятниця останнього тижня Великого посту — в 2020 році вона випадає на 17 квітня. Цей день наповнений гіркотою і сумом, коли віруючі всього світу шанують жертву Христа, розп’ятого на Голгофі за гріхи людства. Цей день прийнято проводити в тиші і роздумах. Заборонено будь-який фізичний труд, але це не стосується випічки пасок — з читається, що приготовлена в цей день випічка довго буде м’якою і свіжою. Страсна п’ятниця — найсуворіший передвеликодній день. За правилами Великого посту, в цей день варто повністю утриматися від прийому їжі.

Велика субота 2020

Останній день Великого посту називають Тихим — в цей день не можна шуміти і веселитися. Напередодні Великодня не варто брати і давати гроші в борг, інакше можна втратити власний достаток та фінансове благополуччя. Заборонені роботи по дому і в городі. У суботу завершуються всі приготування до пасхальної трапези в Світлу неділю — господині готують смачні блюда на святковий стіл, але спробує їх родина тільки у неділю. У Велику суботу важливо відкинути з голови всі погані думки і помиритися з усіма, з ким у сварці, а також попросити вибачення, у всіх, кого скривдили. Що стосується поста, то, як і в Страсну п’ятницю, в суботу багато людей повністю відмовляються від їжі. Але це не обов’язково — за правилами дозволяється один раз в день поїсти гарячої рослинної їжі, але без масла.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...