facebook

Сьогодні – Страсна п’ятниця: прикмети, традиції і суворі заборони

Страсна п’ятниця у 2020 році випала на 17 квітня.

Про традиції та суворі заборони цього дня пише Главред.

СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ – ЩО МОЖНА ЇСТИ
Страсна п’ятниця – це найсуворіший день Великого посту. Віряни намагаються взагалі нічого не їсти протягом дня до винесення плащаниці в церквах, що відбувається о третій годині дня. Якщо й приймати їжу – то лише хліб та воду.

Проте, за повір’ям, якщо протриматися увесь день без води – то потім весь рік плакати не доведеться.

СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ – ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У Страсну п’ятницю забороняються будь-які мирські турботи, особливо:

сільськогосподарські роботи: не можна забивати в землю будь-які залізні предмети – за аналогією з вбиванням цвяхів у Христа;
плювати на землю – інакше цілий рік неприємності цекатимуть;
працювати по дому: прибирання й прання закінчено в Чистий четвер, готувати не торкаючись гострих предметів теж досить складно – ото ж день присвячують молитвам та духовним справам;
робити макіяж, зачіски й таке інше – тобто наряджатися та прикрашатися;
відвідувати розважальні заходи та взагалі веселитися: співати, танцювати, сміятися тощо.

СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ – ЩО МОЖНА РОБИТИ

Серед усіх робіт виняток роблять для однієї традиції на Великдень.

Багато хто цікавиться, чи можна пекти паски в Страсну п’ятницю? Так, у багатьох регіонах України саме цього дня печуть паски: за повір’ям, спечені у Страсну п’ятницю паски та хліб є особливо корисними та залишаться свіжими надовго.

Важливо пам’ятати, що перед тим, як приступати до приготування великодніх страв – слід прочитати Отче наш і попросити у Бога благословення на таку роботу.

Єдиний обряд та замовляння, що можна роботи у Страсну п’ятницю – це чистити домівку страсним вогнем. Після п’ятничної служби з храму приносять 12 свічок, з якими молились у церкві. Вдома їх запалюють і не гасять, поки ті самі не догорять. Зі свічками ходять по оселі – й якщо десь свічка починає тріщати, те місце обводять свічкою проти годинникової стрілки кілька разів, і після кожного кола перехрещують.

СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ – МОЛИТВА

Ісусе Христе, Агнцю Божий! Ти помер за всіх грішників і за мене. Я прийшов нині до Твого святого хреста, щоб в покорі і послусі засвідчити, що Ти взяв на Себе всі мої провини і поніс за них кару, що Твоїми ранами мене вздоровлено, зцілено і врятовано від загибелі.

Спасителю мій, заради мене Ти зазнав знущань, глузування і страждання, а також несправедливого суду. Твої руки і ноги були пробиті цвяхами за мої гріхи, Твій бік прокололи за мої провини!

За мене наклали на Твою святу голову терновий вінець. Я звертаю свої очі до Твого хреста і бачу, яку велику ціну заплачено за моє життя і спасіння.

Агнцю Божий, Ти приніс Себе в жертву за мене і за всіх людей, щоб примирити нас з небесним Отцем і зробити Божими дітьми. Твій хрест став для нас осердям прощення, надії і втіхи.

Тому разом з Твоїми апостолами і усіма святими я визнаю: “Я живу вірою в Божого Сина, який мене полюбив і віддав за Мене самого Себе в жертву на хресті, щоби віруючи в Нього, я не загинув, але мав життя вічне”.

СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ – ПРИКМЕТИ

♦ Якщо небо в ніч на п’ятницю зоряне й ясне – до гарного врожаю зернових культур.

♦ Якщо весь день дощить і небо хмарне – багато бур’яну буде.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...