facebook

Українців відправлять у відпустки без грошей на 30 днів

Намір уряду узаконити збільшення терміну надання працівникам неоплачуваних відпусток не полегшить людям процес домовленості з керівництвом.

Але збільшення офіційних термінів неоплачуваних відпусток, швидше буде використано роботодавцем для «добровільно-примусового» оформлення безоплатних періодів.

Про це заявив радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

yevropa-vidpochynok-e1476126159164

«Пояснення збільшення офіційно неоплачуваних відпусток благими намірами навряд чи гарантує таке ж позитивне сприйняття зміни. Так, це позитивно, що тепер в разі потреби співробітник може, наприклад, доглядати за хворою бабусею, цілий місяць, а не 15 днів, як раніше. Випадки реальної необхідності відпрошуватися у роботодавця зустрічаються, і іноді, приводили до конфліктних ситуацій. Але те, що ця норма може використовуватися для так званої відправки найманого персоналу в неоплачувані відпустки за згодою сторін, теж факт », – зазначив він.

Фінансист не виключає, що в разі погіршення економічної ситуації і неможливості забезпечити фінансування підприємств, роботодавці будуть зловживати цією нормою. І якщо структури, що працюють не цілком легально / без повноцінного оформлення працевлаштування / із зарплатами в конвертах, і раніше грішили недотриманням трудових норм, то структури працюють офіційно і бюджетні організації отримали новий інструмент адміністративно-фінансового впливу (і економії коштів).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Мета може бути інша. Взимку-восени 2017 року очікується наступний виток кризи, і роботодавці зможуть відправляти працівників у відпустки, посилаючись на його згоду, на більш тривалий період. Але, все ми знаємо, що криється за формулюванням «згоду працівника» на відпустку. Це примусове оформлення людей в неоплачувану відпустку на 30 днів. У роботодавця з’являється офіційний інструмент », – резюмував експерт

Щодо прогнозів нового витка кризи в 2017 р він зазначив, що прогноз МВФ щодо зростання економіки в 2017 в 2% – це лише один із сценаріїв розвитку подій. Його позитивний результат буде залежати від ситуації на сировинних ринках, що є для України ключовими.

«Оптимістична модель передбачає зростання. Але є і другий варіант, за яким враховано, що бюджет не витримає експериментів з субсидіями і іншими новаціями (як податковими) і ситуація погіршиться. Тим більше, що невідомо, що буде в світі з сировинними ринками і економіками, яким обережно прогнозують обвал. І при нашій сильній реакції, нова норма, як не можна до речі, буде на руку роботодавцям », – резюмував Олексій Кущ.

Він нагадав, що в розпал кризи 2008-2009 рр. і 2014 р, роботодавці грішили механізмами «відпусток за свій рахунок», неповними робочими тижнями. Вдарило таке «оформлення» не тільки з комерційних структур, але і по бюджетникам.

Нагадаємо, що в законопроекті №5208 КМ пропонує збільшити в 2 рази термін відпусток без збереження зарплати.

Згідно з документом, за сімейними обставинами та з інших причин працівникові буде надана відпустка без заробітної плати на термін, який влаштує працівника і власника / уповноважений орган, але не більше 30 календарних днів на рік .

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...