facebook

Україна залишиться без води, буде страшна посуха? Синоптики шокували прогнозом погоди

В Україні вперше за 100 років різко впав рівень води у річках. Такого у нас ще не було 100 років.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

За даними Українського гідрометцентру, максимум добового припливу води до Київського водосховища було зафіксовано 30–31 березня, він становив 950 м³/с за норми 4200 м³/с. Це найменший добовий приплив у водосховищі з 1925 року (892 м³/с). Гідрологи Гідрометцентру зазначають, що середня водність Дніпра біля Києва становить 23% від квітневої норми і “близька до критеріїв маловоддя – гідрологічної посухи”.

Максимальний рівень води в Десні, пише видання, цього року був на 74 см нижчим від найнижчого значення за весь період спостережень, зафіксованого 2015 року. Така сама ситуація – в середній течії Дніпра.

За прогнозами експертів, якщо рясних дощів не буде й у травні, то приплив води до водосховища дніпровського каскаду може знизитися до мінімуму з 1885 року (з моменту початку метеорологічних спостережень).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На Дністрі – другій за довжиною річці України – ситуація трохи краща: приплив води у Дністровське водосховище за підсумками квітня прогнозують на рівні 48% від норми.

Водночас у Держагентстві водних ресурсів України запевнили, що вживають “усіх можливих заходів для забезпечення продовольчої безпеки країни”. За даними відомства, 21 квітня водосховища дніпровського каскаду наповнені на 94%, тому “ризиків для забезпечення водою аграрного сектору немає”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...