facebook

Кріпацтво повернулося: соцмережі жорстоко критикують рішення влади заборонити заробітчанам їхати за кордон

Соцмережі різко реагують на подібну заборону. 

Що відбувається
27 квітня посол Естонії в Києві Каймо Кууск заявив, що Кабінет міністрів України тимчасово заборонив українцям виїжджати за кордон з метою роботи, зберігши можливість залишити країну через наземні пункти пропуску тільки для відвідування родичів, котрі проживають у країнах Європейського Союзу.

“Фінляндія хотіла ввезти сезонних працівників, загалом 14 тис. осіб. Були тривалі переговори, і врешті Фінляндії вдалося вмовити Україну. Однак після доправлення перших 200 осіб до Гельсінкі уряд України припинив подальші чартерні рейси, і сезонних працівників більше за кордон не випускають”, – розповів він.

Посол додав, що якщо в якійсь конкретній країні ЄС є родичі, то можна виїхати. Наземні пункти пропуску відкрито, і можна виїхати до Польщі, Румунії, Угорщини, а також Словаччини.

Тим часом, у Польщі готували організовувати чартерні рейси для українців, аби ті їхали на роботу навіть під час карантину. Про таку підготовку заявив президент служби персоналу промисловців Кшиштоф Інглот.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За його словами, в Польщі гостра нестача людей для роботи в сільському господарстві. Фермери не зможуть зібрати урожай без сезонних робітників, які зазвичай приїжджали з України.

“Ми хочемо перевезти перших 200 осіб з України на фабрики до Вроцлава”,- сказав Інглот 27 квітня.

Німецькі фермери, мовляв, вже привезли сезонних робітників з Румунії. Польські ж фермери бідкаються, що незабаром потрібно буде збирати спаржу, скоро достигне й полуниця, а робочих рук як не було, так і нема.

Роботодавці готові були оплатити чартери, бо втратити урожай набагато дорожче.

Однак 28 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Міністерство закордонних справ України вважає нелогічним вивезення українських робітників до держав-партнерів у контексті ситуації з пандемією коронавірусу в світі.

“В умовах поширення пандемії будь-яка подорож — це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли подорож здійснюється літаком. Зараз всі дії уряду спрямовані на те, щоб повертати українців, що застрягли в різних країнах за кордоном, щоб вони могли в безпечних і максимально комфортних умовах жити і переживати ці карантинні заходи. На цьому тлі нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія з тією чи іншою інтенсивністю”, – заявив Кулеба.

З його слів, МЗС керується одним принципом – це здоров’я і безпека українських громадян.

“Ми налаштовані конструктивно, ми розуміємо потребу в робітниках у наших партнерів і будемо готові переглянути цю позицію у контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу”, – підкреслив міністр.

Таким чином МЗС не сприятиме організації чартерних рейсів для українських заробітчан, а отже їх поки не виконуватимуть. Хоча до цього, як мінімум, один такий рейс був.

Однак 29 квітня в аеропорту Бориспіль заблокували виліт чартера з заробітчанами, які прямували до Лондона. 116 пасажирів багато годин чекали дозволу полетіти до Британії. І тільки майже за добу виліт дозволили.

Як реагують соцмережі
На заблокований чартер активно реагували соцмережі. Активні користувачі Facebook, блогери та політики різко критикують таке рішення влади.

Більшість порівнює ситуацію з поверненням кріпацтва.

…”Шмигаль каже, що тепер не всіх українців пускатимуть за кордон.

Пускатимуть лише тих, хто матиме легальне працевлаштування строком від 3 місяців.

Це вже таке лайт-кріпацтво у нас запроваджують?”…

…”Понравилось:

Украинское правительство разрешило продавать своих рабов в другие страны, если эти страны с ними договорятся о цене”…

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...