Робити це раз на півроку – і крапка!

15 жовтня — Всесвітній день боротьби з раком грудей

Рак молочної залози — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. У групі ризику — жінки, які досягли 40-річного віку. Але під загрозою будь-яка жінка…

Тому усi жiнки повиннi хоча б раз на пiвроку проходити звичайний огляд у гiнеколога, яки включає в себе i обстеження молочних залоз, а за потреби робити УЗД. А от жiнкам пiсля 40 рокiв потрiбно проходити мамографiчне обстеження, навіть якщо жiнка не має нiяких скарг

— На жаль, ця патологiя й надалi посiдає перше мiсце серед онкозахворюваностi жiнок, — каже Володимир Фесюк, лiкар-онколог вищої категорiї. — Наприклад, в Українi щороку виявляють 16 тисяч випадкiв захворювання (близько 8 тисяч жiнок помирають). Проте кiлькiсть онкохворих жiнок зростає i в Європi та Америцi. Наприклад, в Європi виявляють 180 тисяч нових випадкiв захворювання на рак молочної залози на рiк, у США — 130 тисяч. Загалом, у свiтi реєструють мiльйон нових випадкiй щороку, 600 тисяч з них, на жаль, гинуть.

Однак, на вiдмiну вiд розвинених країн, нашi жiнки здебiльшого звертаються до лiкаря, коли хвороба вже занедбана — таке вiдбувається у 30% випадкiв. Адже жiночi груди є органом-мiшенню, й будь-якi гормональнi порушення в жiночому органiзмi позначаються насамперед на персах. Особливо шкiдливi для грудей стреси, жирна та калорiйна їжа, травми, гормональнi зрушення та шкiдливi звички.

До речi, рак молочної залози є справжнiм бичем розвинутих країн. Це пов’язано з тим, що там дуже низький рiвень народжуваностi, жiнки народжують пiзно, вiдмовляються вiд грудного вигодовування. До того ж, значна кiлькiсть жiнок безконтрольно приймає гормональнi контрацептиви, мають шкiдливi звички. Для порiвняння: у країнах Сходу, де жiнки народжують багато дiтей, кiлькiсть випадкiв раку молочної залози набагато менша.

— Як розпізнати хворобу?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— Кожній жінці двiчi на рiк необхiдно проходити обстеження грудей у спеціаліста, а раз на мiсяць — самообстеження, яке має відбутися на 3-5 день пiсля закiнчення мiсячних Крім того, жінкам до 40 років слід регулярно робити УЗД молочних залоз, пiсля 40 рокiв — мамографiчне обстеження.

— А що можна побачити пiд час таких обстежень?

— Наприклад, при мамографiї можливо виявити навiть мiкрокальцинати (ущiльнення дуже малого розмiру, що складаються з вiдкладень кальцiю), якi неможливо виявити при пальпацiї. Такi скупченння можуть свiдчити про початок злоякiсних новоутворень у грудях. Тому при виявленнi мiкрокальцинатiв  обов’язково роблять бiопсiю та дослiджують клiтини.

УЗД також дає можливiсть побачити найменшi “вузлики”. Крiм того, iснує ще один сучасний метод обстеження грудей — це магнiтно-резонансна томографiя. Її використовують тодi, коли природа знайдених новоутворень викликає сумнiви. МРТ зможе вiдповiсти на питання, добро- чи злоякiсна це пухлина.

— Чи завжди вузлик у грудях означає рак?

— Вузлики чи ущiльнення можуть бути проявом мастопатiї, фiброаденоми,  кистозних утворiв або ж онкологiї. Найчастiше це саме доброякiснi утворення, проте вони можуть призвести до переродження. До речi, новоутвори можуть з’явитися як лише в однiй, так i в обох залозах. Тому наявнiсть ущiльнення, перiодичнних болiв (особливо у другiй половинi циклу), почервонiння, видiлення з соскiв мають стати приводом для консультацiї.

annashchesna

Recent Posts

“Потужний снігопад суне в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом”: де буде мороз у -8 градусів, дощ і гроза?

Синоптики повідомляють українців про те, де варто очікувати погіршення погоди прямо на Великдень. За всю…

18 хв. ago

Терміново! Жiнкам цих 17 пpофесій потpібно з’явитися дo ТЦК для поcтановки на oблік і онoвлення даних. Список професій

Вже цього місяця, 18 травня, набуде чинності новий закон про мобілізацію. Вже цього місяця, 18…

1 годину ago

“Насувається жорстке посилення мобілізації, є повний список категорій чоловіків зі збереженою відстрочкою”: ТЦК і повістки

Новий закон про мобілізацію в Україні набуде чинності вже 18 травня 2024 року. Цей документ…

3 години ago

Діставайте шапки та куртки: синоптик Діденко попередила про різке похолодання на завтра

Погода зіпсується! За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 3 травня, зниження температури повітря.…

4 години ago

Українців попередили про магнітну бурю у найближчі дві доби

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 2-4 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди…

4 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

14 години ago