facebook

Шенген готують до відкриття: як у ЄС змінюють правила для туристів

Останніми днями стрічки новин рясніють повідомленнями про “відкриття кордонів” між Україною та сусідніми державами. Вже розширено перелік КПП на кордоні з Польщею; 1 червня відкрилися додаткові пункти пропуску на кордонах зі Словаччиною та Молдовою. Угорщина також планувала поновити роботу кількох КПП в суботу, але відклала відкриття.

Але навіть якщо ви скучили за поїздками за кордон, не варто відразу збирати речі для подорожі. Про повноцінне “відкриття кордону” не йдеться: ані туристів, ані бізнес-подорожуючих, ані тих, хто зібрався в гості до родичів, через нього не пустять. В Євросоюзі і надалі діє спільна заборона на перетин кордону для іноземців, крім тих, хто живе або працює у державах ЄС.

Але є і добра новина.

Повна заборона для в’їзду туристів з-за меж ЄС скоро буде скасована. Дехто з шенгенських країн обіцяє відкритися 15 червня, але переважна більшість підтримують відкриття Шенгенської зони від 1 липня. Втім, повну заборону замінять “покраїновими” обмеженнями.

Громадяни відносно “чистих” держав отримають дозвіл для відпочинку на більшості європейських літніх курортів. Чи потрапить Україна у цей перелік, залежить лише від нашої держави. А саме – від кількості українських хворих, але також від того, чи зможе Київ переконати європейців у чесності своєї статистики. Бо наразі з довірою є проблеми.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Не лише українці вимагають від свого уряду повертати державу до нормального життя – подібні заклики чути по всьому континенту, від Польщі до Португалії. А повернення туристів стало однією з основних вимог бізнесу.

Іспанія днями оголосила, що з початку липня відкриє кордони для іноземців та скасує вимогу щодо 14-денного карантину для усіх приїжджих.

Лише місяць тому це здавалося фантастикою: тоді у країні фіксували понад 300 смертей на день від коронавірусу, і навіть це здавалося неабияким досягненням, адже на піку доходило до майже 1000 загиблих за добу. Втім, зараз ситуація докорінно змінилася.

Подібні зміни відбуваються і в Італії.

В країні, яка стала першим епіцентром епідемії в Європі та де готувалися до того, що не скоро побачать туристів, планують відкритися вже цього тижня.

Втім, усі ці плани мають одну ваду – вони спрямовані передусім на мешканців ЄС, а не на українців. А для того, щоби киянин чи одесит міг потрапити до готелю у Валенсії, Неаполі чи в Афінах, потрібні дві речі: діючі авіарейси та відкриті кордони ЄС. Коли можна на них чекати?

Цей день – 15 червня.

Цього дня Франція, Німеччина, Австрія тощо планують різко збільшити кількість авіаперельотів. Austrian Airlines – одна з компаній, що припинили роботу із початком карантину, – цього дня відновить регулярні авіарейси, так само у повітря підніметься Brussels Airlines. Міжнародні авіалінії України також хочуть відновити польоти саме цього дня.

Також 15 червня має зникнути прикордонний контроль між великою кількістю шенгенських держав. А, до прикладу, Австрія скасує вимогу про тестування або двотижневий карантин, яка зараз діє всіх приїжджих, що прилітають до країни літаком (втім, для для окремих держав її можуть лишити чинною)

Наступною “магічною датою” має стати 22 червня. На цю дату призначене ще одне зростання кількості рейсів, а вже згадані Austrian Airlines планують відновити рейси в Київ.

І, нарешті, третьою знаковою датою має стати 1 липня, коли відкриються ще кілька країн, включно з Іспанією, авіакомпанії додатково збільшать кількість рейсів тощо.

Та для України перша дата є найважливішою. Адже саме 15 червня закінчується повна заборона на в’їзд до Шенгену. А щоби Єврокомісія не захотіла продовжити її ще на 30 днів, окремі держави вже “застовпили” намір пускати іноземців з-поза меж ЄС.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...