facebook

Українці заборгували тисячі за комуналку: за борги можуть відібрати квартиру

В Україні кожна сім’я в середньому заборгувала за комуналку 4,2 тис. грн.

Тож не варто дивуватися, якщо до вас “у гості” прийдуть колектори, та навіть у вас можуть через це забрати власну квартиру.

Детально розповідає “Обозреватель”.

Українці, які не сплачують рахунки, можуть втратити своє майно. Комунальне підприємство має право через суд отримати рішення й через виконавців заарештувати й продати на торгах будь-яке майно: починаючи від телевізора й закінчуючи квартирою.

Запорожець Олексій Єфименко розповідає: торік його зупинила поліція та заявила, що його автомобіль перебуває під арештом. Пізніше чоловік з’ясував: через комунальний борг у квартирі, в якій він уже давно не мешкає, його авто могли забрати й відправити на штрафний майданчик. “Борг я відразу ж погасив. Там було 14 тисяч гривень. Виявилося, що брат, який живе в тій квартирі, роками ні за що не платив”, – пояснює Єфименко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І це далеко не найгірший варіант. Через заборгованість можна зовсім втратити своє майно. Випадки продажу квартир в Україні були, стверджує OBOZREVATEL юрист Олександр Плахотник. Але це радше виняток. Водночас є важлива умова: щоб стягнути нерухомість, розмір боргу має становити щонайменше 20 мінімальних зарплат. Наразі це 94,4 тис. грн.

“Позовна давність щодо заборгованості за житлово-комунальні послуги становить три роки. Щоб стягнути в рахунок заборгованості квартиру, потрібно за три роки накопичити борг 94,4 тис. грн. Для цього треба взагалі нічого не платити. Але ще хочу окремо зауважити: борг, якому більш ніж три роки, ніхто пробачати не буде. Просто через суд стягнути його не можна, але він тягнутиметься за вами доти, доки ви не заплатите”, – говорить Плахотник.

Експерт із питань ЖКГ Андрій Никончук розповідає: найчастіше постачальники чекають, коли борг досягне певної позначки, а вже потім ухвалюють рішення звертатися до суду.

“Формування боргу з несплати за житлово-комунальні послуги може призвести до того, що після досягнення умовного психологічного бар’єру, який встановлюється постачальником послуги, він може ініціювати судове провадження. На предмет стягнення з боржника цієї заборгованості”, – попередив експерт.

У жодного комунального підприємства немає ресурсу для того, щоб судитися з усіма своїми боржниками. Сама система, впевнений Плахотник, неефективна. Частину комунальних послуг неможливо відключити без доступу до квартири, інші (як опалення) взагалі заборонено обмежувати.

“Комунальна послуга – це такий же товар, як продукти харчування, алкоголь. Єдина різниця, що оплата відбувається після використання. Але ніхто не може безкоштовно споживати комуналку в необмеженій кількості”, – зазначає Плахотник.

Підприємства використовують і інші методи боротьби з боржниками. Наприклад, вивішують на будинках списки боржників, погрожують відключеннями.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...