Від сьогодні поліцейські повинні розмовляти лише українською мовою

Патрульні поліцейські  повинні розмовляти українською мовою. 

З 16 липня почав діяти закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який зобов’язує говорити українською не тільки держслужбовців, але й певні категорії спеціалістів, співробітників або підприємців у сферах, з якими стикаються власники та водії автомобілів. Проте значна частини його норм почне діяти пізніше, щоб був час на підготовку.

Стаття 9 закону визначає, що володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків мають особи начальницького складу, а також рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, а також особи інших правоохоронних, розвідувальних органів, яким присвоюються спеціальні звання. Така ж вимога до суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів та до медпрацівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Та найчастіше автомобілісти будуть бачити дію статті 30 закону, яка визначає, що «мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова». Тобто на АЗС, СТО, шиномонтажах, автомийках, парковках, магазингах, авторинках і т.д. обслуговування та надання інформації має бути українською. Але тут є виключення: «на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін».

А що ж передбачає закон у разі його порушення?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Буде створена нова державна інституція – «Уповноважений із захисту державної мови». Через своїх представників він буде контролювати виконання закону, а також приймати та розглядати скарги від громадян та юридичних осіб. У разі виявлення порушень винуватцю спочатку оголошується попередження і вимога усунути недоліки протягом 30 днів. Якщо порушення виявлять знову, то вже складається протокол і після розгляду справи за участю порушника може бути накладений штраф від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів, тобто 5100 – 6800 грн. Штрафні санкції почнуть застосовуватись через 6 місяців після призначення Уповноваженого із захисту державної мови.

Оля

Recent Posts

Хто може отримати відстрочку з 1 травня: правила нового законопроекту

Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10449, який набуде чинності з 18 травня. За новими правилами відстрочку…

7 години ago

Життя водіям серйозно спростять: Рада готує революцію у розмитненні авто – чого чекати

В Україні прийнято законопроект №10380, який пропонує революційні зміни у процесі розмитнення автомобілів. Відповідно до…

8 години ago

Це жах: п’яні ТЦКашники “викрали” волонтера – вже відправляють на службу

Рано-вранці повертався з Польщі волонтер ГО "Порятунок тварин Харків". Його місія полягала у тому, щоб…

13 години ago

Машини вже почали конфіскувати назавжди: українці вже випробували нові правила

У водіїв вже вилучають авто У Польщі з 14 березня 2024 року почали діяти правила,…

15 години ago

МОН назвало дату літніх канікул у школярів в Україні

Міністерство освіти України подовжило навчальний рік у школах на один місяць. Літні канікули розпочнуться з…

18 години ago

Кінець війни в Україні: залишилося два дні – стартують мирні переговори, подробиці

Чого від них чекати За три дні розпочнуться мирні переговори щодо припинення війни росії проти…

19 години ago