facebook

Новий грип вразить більшість українців, а заражених COVID-19 може бути мільйон, – інфекціоніст

У Китаї виявили новий штам вірусу свинячого грипу. Медики кажуть, що він може мутувати, передаватися від людини до людини та спричинити пандемію.

В ефірі телеканалу Obozrevatel TV лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв припустив масове зараження ним в Україні. Він також пояснив, чи слід очікувати другої хвилі коронавірусу, чи вистачить місць у лікарнях у разі істотного збільшення хворих і скільки інфікованих COVID-19 може бути насправді.

– Чи справді є загроза пандемії від нового штаму вірусу свинячого грипу?

– Не можу сказати, що наразі вона є. Але будь-який новий штам має пандемічний потенціал. Це означає, що, в принципі, він здатен спричинити пандемію.

– Чи встигли ви ознайомитися з дослідженнями? Як я розумію, їх не так багато. Але в чому його основна небезпека? Принаймні в чому була загроза H1N1?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Основна небезпека в тому, що ми не маємо імунітету, ми з ним раніше не стикалися. Це означає, що більшість людей може інфікуватися.

– Свинячий грип, навіть модифікований, може бути, як приблизно 10 років тому в Україні, чи ні?

– Вірус грипу – один із найбільш мутабельних. Він постійно змінюється. І навіть ті варіанти, які ми мали протягом останніх років, коли цей вірус приходить у новий сезон, він уже змінився, трошки інший. І є якась частина людей без імунітету до нього. Саме тому в нас сезон грипу щороку.

Якщо це зовсім новий вірус, зрозуміло, що більшість людей не матиме імунітету й може захворіти.

– Щодо другої хвилі COVID-19. Президент Володимир Зеленський дав доручення підготуватися. У МОЗ і в Кабміні сказали, що статистика погіршуватиметься до 60 випадків на 100 тисяч населення – є ймовірність жорсткого карантину. Зараз у середньому 50 випадків на 100 тисяч. Наскільки велика небезпека, що ми перетнемо цю межу?

– Тут треба розрізняти два поняття. Що стосується другої хвилі, то про це зараз некоректно говорити. Про неї йшлося ще навесні, коли думали, що влітку настане спад захворюваності, а восени – знову підйом. Зараз літо вже в розпалі, 30 градусів на вулиці, але жодного зниження немає. Думаю, замість хвиль буде якась певна захворюваність.

Маю велику надію, що ми все-таки збережемо цей рівень, він не буде сильно наростати й нам не доведеться посилювати обмежувальні заходи. Але поки причин для різкого зниження, а потім підвищення, я не бачу.– За різними оцінками, зараз приблизно 400 тисяч українців хворіють на COVID-19, і це може бути навіть безсимптомно. Ви прогнозували, скільки може хворіти? І, якщо такими темпами рухатимемося, то коли можемо дійти хоча б до половини від кількості населення?

– Тут треба розрізняти. Є інфікування, є хвороба. Якщо ми говоримо “безсимптомна хвороба” – це, фактично, інфікування. Людина заразилася, у неї виробилася імунна відповідь, але вона може не мати абсолютно жодних симптомів і почуватися цілком нормально.

Таких людей, думаю, набагато більше. Важко сказати, але я не здивуюся, якщо їх в Україні мільйон і навіть більше – тих, хто інфікувався й має імунітет.

Практично всі хворі нам відомі, тому що зрозуміло: якщо в людини є симптоми, вона так чи інакше звертається до лікаря та підпадає під цю статистику.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...