facebook

Івана Купала: традиції, обряди та історія свята

У вівторок, 6 липня, в Україні святкуватимуть Івана Купала.

Це свято символізує народження літнього сонця – Купала. А от де взялося ім’я Іван у язичницького божества Купала, може відповісти історія християнської церкви. Саме у IV столітті н. е. цей день вона проголосила святом народження Івана Хрестителя – предтечі Ісуса Христа. Внаслідок християнізації у святі язичницьке найменування «Купала» поєдналося з християнським «Івана». На території України впродовж багатьох століть купальські звичаї змінювалися, завжди мали локальні відмінності, не скрізь однаково збереглися – найбільше на Поліссі, як одній з архаїчних зон слов’янського світу.

ЯКІ ОБРЯДИ І ПОВІР’Я ПОВ’ЯЗАНІ З ІВАНА КУПАЛА?

Головні символи Івана Купала – вода, вогонь і трави.

Обов’язковий атрибут – купання на сході сонця. Вважається, що таким чином людина проходить своєрідний ритуал очищення – змиває з себе захворювання і зміцнює імунітет. Купання відбувалося в різних місцях: хтось очищався в річках, хтось готував для цього лазню.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Потім наставала черга вогню. На височинах або біля річок розпалювали вогнища. Іноді вогонь добували прадавнім способом – тертям дерева об дерево. Розпалювали багаття пізно увечері і найчастіше палили до самого ранку.

Цікаво те, що в селах до вогнища мали вийти всі жінки села. Ту, яка не з’явилася, могли запідозрити у відьомстві.

Навколо багать водили хороводи, але найбільш відоме його призначення – в іншому.Через багаття стрибали: як поодинці хлопці та дівчата, так і пари, які трималися за руки. Вважали, що, якщо молода пара долала багаття, не відпускаючи рук один одного, значить, їм судилося бути разом. Якщо їхні руки розмикалися, то це означало, що пара незабаром розлучиться.

Коли молодь закінчувала гуляння з багаттям, старше покоління проводило свою домашню худобу між купальськими вогнищами для того, щоб її не спіткали смерть і хвороба.

Ще одним важливим атрибутом свята були і залишаються ворожіння.

Дівчата ворожили на судженого – плели вінки із 12 різних видів рослин, після чого пускали їх по воді.

Якщо вінок потоне, то дівчина не вийде заміж цього року, якщо відплив від берега – весілля вже близько.

Крім того, у цей день заведено збирати квіти для ворожіння – богатки. Знайшовши квітку, дівчина клала її під подушку. Якщо бутон розпустився – заміжжя незабаром, якщо зів’яв, то доведеться зачекати.

У ніч на Івана Купала дівчата ходили до лісу збирати лікарські трави та квіти, які, згідно з повір’ями, у цей період наділені особливою силою.

Наприклад, зірвану в купальську ніч квітку полуцвіту необхідно було вкласти в усі кутки своєї хати. Вважалося, що злодій ніколи не залізе, позаяк буде чути голоси в будинку.

Ну і, звісно, офіційно стартувало полювання на папороть.

ЗНАЙДИ ЇЇ, ЯКЩО ЗМОЖЕШ

Є повір’я, згідно з яким тільки один раз на рік, в ніч на Івана Купала, цвіте папороть.

Міфічна, не існуюча в природі квітка, нібито наділить того, хто знайде і зірве її, неймовірними силами і можливостями.

Зокрема, власник квітки отримує дар розуміти мову тварин, бачити всі скарби, ставати невидимим, приймати будь-який вигляд, а також відкривати замки скарбниць, лише приклавши до них квітку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...